Сватбата на сина на най-богатия човек в Азия Мукеш Амбани ще бъде грандиозно събитие, което в крайна сметка ще струва около 320 милиона долара. И движението в ключова част на Мумбай буквално ще спре за четиридневната феерия, на която ще присъстват различни ВИП персони, от бивши британски премиери до Ким Кардашиян. 

Сватбата на най-малкия син на милиардера Анант Амбани, 29-годишния Мукеш, и дългогодишната му приятелка Радхика Мърчант, също на 29 години, е кулминацията на пищни тържества, празнувани през цялата година и се смята за „публично събитие“ поради международното и индийско присъствие на известни личности, пише Reuters.

Анант Амбани, търговец на РадхикаЦял екран
Анант Амбани и Радхика Мърчант Снимка: Getty Images

Предизвиквайки възмущение сред местните жители, пътищата в близост до мястото на събитието - луксозния Jio World Convention Center, собственост на конгломерата Reliance на Амбани в централния бизнес район на Мумбай - ще бъдат отворени само за "автомобили за събития" от 13:00 до полунощ от 12 до 15 юли.

Това е въпреки факта, че Мумбай е известен със задръстванията си, особено по време на сезона на мусоните.

Движението вече е забавено в непосредствена близост до мястото, което е украсено с декоративни фенери и червени цветя. Невенчета и яркожълти гирлянди също са използвани за украса на дърветата пред 27-етажното имение на Амбани, Антилия, в Мумбай.

Сред политическите фигури, които се очаква да присъстват, са бившите британски премиери Тони Блеър и Борис Джонсън, както и индийският министър на отбраната Раджнат Сингх, както и главният изпълнителен директор на Saudi Aramco Амин Х. Насър и Samsung Electronics Джей И. Лий ще бъдат сред представящите света на бизнеса.

Пълни със звезди бяха и предсватбените тържества. Миналата седмица Джъстин Бийбър свири пред стотици гости на частен предсватбен концерт, а през март Риана пя на отделно тридневно събитие в западния щат Гуджарат.

Видеоклипове и снимки от скорошни тържества, включително видеоклип на семейство Амбани, който синхронизира устни и танцува на боливудска песен, както и видеоклип на Мукеш Амбани и съпругата му, возещи се в кола с внуците си, наводниха социалните медии и са широко разпространени, съобщават индийските медии.

Сватбата в петък включва традиционни хиндуистки ритуали и приемът ще се проведе в продължение на два дни. В понеделник ще има "специален прием" за 600-членния домакински персонал на Амбани, според документ, описващ подробно плановете за сватбата.

„Гостите ще дойдат от цял ​​свят и всеки самолет ще направи няколко полета из страната“, каза той.

За някои жители на Мумбай социалните медии са пълни с оплаквания.

И сега има плакати на премиера Нарендра Моди по пътя, водещ към церемонията.

„Топло добре дошли на любимия и уважаван премиер на Индия Нарендра Моди в Мумбай“, гласят десетки плакати, издигнати наскоро от служители на неговата управляваща партия по пътя към конгресния център Jio World, собственост на Reliance Industries на Амбани.

Моди посещава района на Мумбай, за да открие „проекта“ и може да присъства за кратко на сватбата на Амбани, каза Манодж Шинде, полицай от отдела за трафик на комплекса Бандра-Курла, където се намира церемонията.

Моди беше обект на критики от индийските опозиционни лидери, които твърдят, че е твърде близък с магнати като Амбани. Премиерът и неговото правителство отричат ​​обвиненията.

Милионите долари, похарчени от семейство Амбани за продължилите месеци тържества, включващи изпълнение на поп звездите Риана и Джъстин Бийбър на предсватбени събития, също предизвикаха дебат в страна, в която неравенството в доходите нараства.

Докато някои поддръжници твърдят, че усилията стимулират икономиката и помагат на много граждани да развият бизнеса си, други, като индийския опозиционен политик Томас Айзък, наричат ​​разходите "неприлични".

„По закон може да са техни пари, но такова показно харчене е грях срещу майката земя и бедните“, написа той в социалните мрежи.