Мрежата бурно обсъжда вчерашното изявление на певицата Алла Пугачева. Припомняме, в социалните мрежи певицата се обърна към Министерството на правосъдието на Руската федерация с молба да я признае за чужд агент.

Така Пугачова изрази солидарност със съпруга си Максим Галкин, признат преди това от Министерството на правосъдието на Руската федерация за чуждестранен агент.

За деветте часа от публикуването си постът на Пугачова събра над 70 000 коментара.

В същото време думите на изпълнителката буквално разделиха обществото, включително колегите й от сцената, на два лагера.

Например латвийската певица и приятелка на Пугачева Лайма Вайкуле изрази възхищението си .

„Ала! Възхищавам ти се! И съм невероятно горда!“ - отбеляза тя.

Пугачова подкрепи и актрисата Рената Литвинова.

„Ала, моето уважение“, написа тя.

Подобна позиция зае и съпругата на режисьора Андрон Кончаловски, актрисата Юлия Висоцкая.

Журналистката Ксения Собчак изрази отношението си към постъпката на примата в коментар за публикацията на телевизионния водещ Владимир Соловьов, който пожела на певицата да отиде на другия свят след изявлението й за желанието й да стане чужд агент.

„Почивай в мир, Алла Борисовна“, повторно публикува записа със съответния подпис Соловьов в своя канал в Telegram. Собчак отговори на това с не по-малко хаплива фраза: „Алла Борисовна ще ви надживее всички“.

Тя напомни на недоброжелателите, че самата Пугачева, преминала през всички инстанции през 1986 г., доброволно е отишла в Чернобилската атомна електроцентрала само четири месеца след аварията, разговаряйки с ликвидаторите.

„Това беше акт. Много ликвидатори смятат нейната песен „Сто приятели“ за почти свой химн“, подчерта Собчак.

Одобрението на постъпката на Пугачова беше изразено от много звезди, които преди това направиха изявления, осъждащи войната и напуснали Русия. Сред тях са Иля Прусикин, Светлана Лобода, Мария Машкова, Мария Ивакова.

Много артисти обаче осъдиха изявлението на примата.

Например рапърът Тимати каза, че Пугачова, „обичана от властите“, се е спънала в тази ситуация, а Галкин е постъпил погрешно, като е заминал в чужбина, тъй като телевизионният водещ дължи популярността си на руските федерални канали.

„Мисля, че да лееш помия върху „любимата“ страна и да се кикотиш на нейните решения заедно с куп имигранти в малки европейски зали, е истинско достойнство и патриотизъм“, завърши рапърът.

Подобна позиция зае и телевизионният водещ Борис Корчевников, който нарече думите на звездата „глупави и несмешни“.

„Е, писах и писах, добре. Но не искам да пропусна една от нейните фрази: „спиране на смъртта на нашите момчета за илюзорни цели“, каза той в Telegram.

На свой ред актрисата Мария Шукшина обвини Пугачова, че се чувства безнаказана.

„Друг либерален трик е да заеме жертвена поза, като осъзнава безнаказаността си, тъй като певицата е сигурна, че няма да пострада при никакви обстоятелства. Защо Пугачова реши, че нашите войници, които защитават руския народ в Донбас и своята страна, са по-малко интелигентни от нея и не разбират защо проливат кръв? Шукшина е в недоумение. Според нея руските войници нямат нужда от съжалението на примата, тъй като „те са много по-високи от нея както морално, така и духовно“.

Музикалният критик Сергей Соседов също е съгласен с Шукшина.

„Какво е тя, военен експерт, съжалявам? Какво знае тя за разполагането на нашите войски? Какво разбира тя от стратегията и тактиката на военните дела, извинете? Коя е тя? Забравила ли е коя е?“, пита той и предлага да изпълни волята на 73-годишната певица и след Галкин да я обяви за чуждестранен агент.

Най-острият коментар относно признаването на Максим Галкин за чуждестранен агент остави писателят и съпредседател на партията "Справедлива Русия - За истината" Захар Прилепин. 

„Имаше такава шега, че „Брежнев е дребен политик от ерата на Алла Пугачова“. Глупости са всичко, както се оказа накрая. През годините Леонид Илич става все повече и повече, Пугачова - все по-малко. Имаше глупава шега за „фигурата от епохата на Пугачова“. Дори тогава тя не ме разсмя. Добрата певица Пугачева приключи до средата на 80-те години. Любовта към Пугачева от онова време показа само непретенциозния вкус на някои руснаци, прекомерното ни внимание към сцената. Сега фарсът стигна до своя логичен завършек: измислен съпруг, хомосексуалист и предател на собствения си баща (съветски генерал) се скита из чужди панелки, а уморена жена, някога обичана от цялата страна, прави физиономии. Някакъв отвратителен копнеж “, написа Прилепин в своя телеграм канал.

Припомняме, Пугачова вчера поиска от Министерството на правосъдието да я признае за чужд агент, след като за такъв беше обявен съпругът й Галкин.

Превод: GlasNews

Русия обяви Галкин за чуждестранен агент, Алла Пугачова поиска същото