Новината за рака на крал Чарлз Трети шокира целия свят, но няма причина за притеснение поради факта, че кралските особи имат достъп до някои от най-добрите онколози в света. 

Те разполагат със списък с частни лондонски болници, които използват. Една от тях е Лондонската клиника, където принцесата на Уелс Кейт също наскоро претърпя коремна операция. Клиниката се намира близо до "Харли Стрийт", известна с това, че помещава други водещи частни болници и медицински практики.

Заведението лекува повече от 150 различни заболявания, включително рак. Според сайта им това е и единствената болница в Лондон, предлагаща адаптивна лъчетерапия на хора с рак на пикочния мехур. Същевременно тя е и първата в Обединеното кралство, която предлага революционното лечение със SpaceOAR за рак на простатата, предава Mirror.

Кралят не е първият член от семейството, който тази година обяви, че страда от болестта. Херцогинята на Йорк Сара Фъргюсън разкри миналия месец, че се бори със злокачествен меланом, след като дерматолози премахнаха бенка от кожата й.

Ще се сбъдне ли шокиращото предсказание на Нострадамус за крал Чарлз?

64-годишната херцогиня сподели новината, след като преди по-малко от шест месеца лекари й съобщават, че има рак на гърдата. Миналата седмица тя е заснета да напуска Лондонската клиника в Мерилебон - същата болница, в която кралят претърпя операция на простатата, която разкри рака му.

Говорител на херцогинята казва, че меланомът е открит по време на реконструктивна операция след нейната мастектомия.

„Тя е подложена на допълнителни разследвания, за да се гарантира, че болестта е уловена в ранен етап", добави той.

„Ясно е, че още една диагноза толкова скоро след лечението на рак на гърдата е тревожна, но херцогинята остава в добро настроение."

Крал Чарлз III е диагностициран с рак

Други кралски особи, които са страдали от рак, са Кралицата-майка, която се бори както с рак на гърдата, така и с рак на дебелото черво, докато крал Джордж VI е на престола. Нито един от тях обаче не е разкрит и лекуван до смъртта й през 2002 г.

Страстният пушач крал Джордж също развива рак на белите дробове, докато е на трона. Злокачествен тумор е отстранен от левия му бял дроб през 1951 г. За съжаление, той никога не се възстановява напълно и умира през 1952 г., предавайки трона на покойната кралица. 

Крал Чарлз отмени всичките си задължения, докато не оздравее напълно и само членове на семейството, които не са се отказали от титлите си, могат официално да го заместват. Задълженията му ще поеме синът му принц Уилям.