Египетският бизнесмен Мохамед Ал-Файед, покойният баща на Доди Ал-Файед, който загина в автомобилна катастрофа с принцеса Даяна, веднъж е направил „неприлично предложение“ на принцесата на Уелс, каза нейният бивш иконом Пол Бърел, работил за принцесата от 1987 до 1997 г., в разследване на BBC „Ал-Файед: Хищникът в Harrods". 

Той каза, че милионерът е казал на Даяна, че иска да спи с нея, оставяйки я да "трепери" от отвращение. Ако беше жива, щеше да подкрепи жените, които сега обвиняват покойния магнат в сексуално насилие, сигурен е Бърел, пише The Sun.

Мохамед и Даяна се срещнаха за първи път на мач по поло, спонсориран от Harrods през 1986 г. По това време тя все още беше омъжена за принц Чарлз.

„Бях в колата, когато тя изтича от офиса му, разтреперана, и ми каза, и това са точните й думи, че той казал: „Искам да се омъжиш за сина ми, защото в египетската традиция бащата е на първо място.“ Той каза: „Ще спя с теб.“ Тогава тя каза в шок: „Можеш ли да си представиш да правиш любов с Йода?“ Бях отвратен от неговото поведение. Правейки този коментар, той подготвяше сцената за тази среща и беше сериозен“, спомня си икономът. Тя го нарече и "изрод".

Мохамед Ал ФайедЦял екран
Мохамед Ал Файед Снимка: BBC

Бърел добави, че Ал-Файед-старши всъщност е смятал, че има „правото на първата нощ“ и е бил уверен, че наистина ще спи с принцесата на Уелс.

„И това винаги е било в ума й през цялата й афера с Доди“, каза бившият адвокат на принцесата.

Той също така разказа как Ал-Файед обсипал Даяна с подаръци, включително джаджи и компютърни игри, които той донесъл в двореца Кенсингтън, а тя ги изпратила обратно. Мохамед също й позволил да използва таен вход за неговия магазин Harrods в Найтсбридж, западен Лондон.

Даяна и филмовият продуцент Доди започнаха да се срещат, след като Ал-Файед покани нея и синовете й Уилям и Хари в имението си с 30 спални през 1997 г. Двойката беше заснета да се целува онова лято на борда на луксозната яхта Jonikal, собственост на бащата на Доди.

„Всички бяхме фокусирани върху Доди и принцесата. Но всъщност Файед беше кукловодът. Това, което искаше най-много, беше да бъде свързан с кралското семейство. Файед купи яхта преди тази ваканция, за да може Доди да я забавлява насаме. Милиони се опитваха да я ухажват, а синът му беше просто пешка в играта му“, каза Бърел.

Той призна, че е виждал Ал-Файед да „докосва жените неподходящо“ повече от веднъж, но не можел да си позволи да прави това с Даяна.

„Тя винаги е имала предимство, защото той не можеше да си позволи да я загуби. За съжаление, повечето от жените, които работеха за него, не го правеха. Тя каза, че Файед пускал ръце. Хората не докосват кралските особи, но аз видях как той погали ръката й и се забави твърде дълго, целуна ръката й почти като домашен любимец и прегърна кръста й", завърши Бърел.

Миналата седмица разследване на BBC разкри, че петима бивши служители на Harrods са обвинили Ал-Файед в изнасилване, като броят на жените, които са се изказали, е 23. Някои от участващите твърдят, че са били принудени да се подложат на инвазивни медицински тестове, при които са били тествани за болести, предавани по полов път, и резултатите са били изпратени директно на самия Ал-Файед.

Роденият в Египет бизнесмен, който почина в Лондон на 94 години миналия август, се смята, че е извършил атаките, докато е управлявал магазина от 1984 г. до продажбата му през 2010 г.