40-ите видео музикални награди на MTV бяха пълни с изпълнения и осеяни със спомени от легендарната четиридесетилетна история на шоуто за наградите. Церемонията на VMA се проведе вчера вечерта в Ню Йорк. Тазгодишното шоу първоначално беше насрочено за 10 септември, но беше преместено за 11 септември, тъй като излъчването щеше да се сблъска с президентския дебат във вторник. 

Продуцентите на шоуто планират да признаят атентатите от 11 септември, като дарят приходите от шоуто на 9/11 Day, организация с нестопанска цел, която организира обществено полезни програми на годишнината от атаките, и Tuesday's Children, която помага в подкрепа на засегнатите семейства. 

Тейлър Суифт взе най-голямата награда за вечерта – видео на годината – в допълнение към шест други, включително и наградата за "Артист на годината". Това я изравнява с Бионсе за най-много победи на VMA. След тази вечер Суифт и Бионсе имат по 30 "Лунни хора", тъй като сребърната статуетката, която се дава на победителите, представлява космонавт със знаме на MTV в ръка.

Chappell Roan взе първата голяма награда в кариерата си за най-добър нов изпълнител, побеждавайки Gracie Abrams и Tyla след спиращо шоу лято във фестивалната верига. Нашумялата наскоро изпълнителка посвети първата си награда на своите LGBTQ фенове.

Емблематични моменти от миналото на VMA също получиха своето място да блеснат вчерашната вечер. По-специално, водещата Megan Thee Stallion излезе на сцената с жива змия, увита около тялото й като почит към изпълнението на Britney Spears от 2001 г. „I'm a Slave 4 U“. Суперизпълнението на Майли Сайръс, която туърква на сцената с Робин Тик през 2013 г. и изпълнението на Мадона от 1984 г. „Like A Virgin“, както и много други, също заеха важно място в програмата на звездната вечер.

Бионсе беше номинирана за три награди тази вечер – песен на годината, най-популярно видео и най-емблематично изпълнение – но в крайна сметка не спечели нито една. Слабото представяне на VMA следва, че тя беше изключена от номинациите за наградата за кънтри музика , които бяха обявени в понеделник, след като излезе с първия си кънтри албум, "Cowboy Carter".

Бионсе все още държи рекорда за най-много награди VMA с 30 статуетки, въпреки че сега е изравнена с Тейлър Суифт, която спечели седем награди тази вечер.

Тейлър Суифт пък спечели най-голямата награда на вечерта - "Видеоклип на годината". „Режисирането на това видео, сглобяването и написването му беше най-прекрасното изживяване“, каза тя за създаването на видеото „Fortnight“ с Пост Малоун. „И това е заради всички хора, с които трябваше да го направя.“ Тя също така отдели време да благодари на гаджето си Травис Келс, че я аплодираше между дублите.

Суифт спечели наградата през 2023 г. за „Anti-Hero“ и през 2022 г. за „All Too Well (10 Minute Version) (Taylor’s Version)“.

LISA от популярната корейска група Blackpink печели най-доброто K-pop VMA за “Rockstar”. А Лени Кравиц получи награда за най-добър рок, след което изпълни своите стари и нови хитове, качвайки се на сцената на VMA за първи път от 1998 г. “Худини” на Eminem печели VMA за най-добри визуални ефекти. Другият "Худини", този на Дуа Липа, пък спечели награда за за най-добра хореография.

„We can't be friends (wait for your love)“ на Ариана Гранде печели VMA за най-добро операторско майсторство.

Песента на годината отиде при Сабрина Карпентър. Певицата грабна желаната награда за хитовата си песен "Еспресо", която доминира в летните плейлисти, откакто беше пусната през април. „Буквално никога не съм печелила такова“, каза Карпентър, докато приемаше своя лунен човек. „Чувствам се толкова благодарен, че имам наистина най-добрите фенове в света.“

Преди да приеме наградата за за видео авангард на Майкъл Джексън, Кейти Пери изпълни своите най-големи хитове, сред които „Dark Horse“, „ET“, „California Gurls,“ „Teenage Dream“, „I Kissed a Girl“ и „Firework“.