Рупърт Мърдок се оттегля от поста ръководител на медийните империи News Corp и 21st Century Fox. И синът му Лаклан ще заеме неговото място. Общо Мърдок има шест деца от три съпруги, но отговорната позиция отиде при наследника му, за когото се смята, че ще продължи да управлява семейния бизнес. Легендарният медиен магнат управлява медийната си империя в продължение на 70 години.  

52-годишният Лаклан е роден в Уимбълдън, Лондон, но е израснал в Ню Йорк. Той е син на Рупърт Мърдок и втората му съпруга, шотландската журналистка Анна Ман, която е работила за вестника в Сидни The Daily Telegraph. Има сестра Елизабет и брат Джеймс.

Рупърт и Анна се разведоха през 1999 г., като Анна получи 1,2 милиарда долара при раздялата им.

Лаклан, подобно на другите деца на медийния магнат, участва в семейния бизнес от малък, пише Daily Mail. Бившият редактор на Sunday Times Андрю Нийл, който някога е бил близък с Мърдок, каза в книгата си Пълно разкритие, че нито Лаклан, нито брат му някога са се „държали като разглезени богати деца“ и „винаги е било забавно да бъдат наоколо“.

Лаклан е получил образование в ексклузивното Aspen Country Day School в Аспен, Колорадо и Trinity School в Ню Йорк и е учил философия в Принстънския университет.

Говори се обаче, че винаги се е чувствал като у дома си в Австралия, страната, в която баща му е роден и израснал.

Неговата полусестра Пруденс, най-голямото дете на Мърдок, веднъж нарече Лаклан „краля на Сидни“.

Мърдок с гордост си спомня как синът му е работил в печатница, когато е бил само на 13 години, и е почиствал печатарските преси от мръсотия.

Едва на 22-годишна възраст Лаклан става мениджър на Brisbane Courier-Mail, един от вестниците в конюшнята на Мърдок от австралийски издания.

Преди да навърши 25 години, той става издател на националното издание The Australian.

През 2000 г. той се премества в Ню Йорк, за да стане заместник главен оперативен директор на News Corp.

Говори се обаче, че е намерил труден преходът от спокойния Сидни към суровата корпоративна политика на Ню Йорк.

Успехът му идва с възраждането на New York Post. През 2005 г. обаче той смая баща си, като реши да напусне News Corp, докато беше на трето място в компанията.

Дотогава по-голямата му сестра Елизабет напусна семейния бизнес, за да създаде продуцентска компания Shine TV, която стана успешна.

Имаше големи промени и за Мърдок. Той се развежда с майката на Лаклан и се жени за третата си съпруга Уенди Денг, с която създава ново семейство.

Лаклан се жени за Сара О'Хара, бивш модел на Wonderbra, през 1999 г., с която се запознава, докато работи в Сидни. Те прекараха триседмичния си меден месец в хималайското кралство Бутан и Карибите.

Лаклан и съпругата му имат три деца. Синовете Калан и Айдън са родени съответно през 2004 и 2006 г. Дъщерята Аерин е родена през 2010 г.

След като напусна News Corp, Лаклан основа частна инвестиционна фирма Illyria в Австралия и разви свое собствено медийно портфолио, включително закупуването на част от телевизионния канал Network 10.

Но най-големият син на Мърдок се върна в бизнеса на баща си през 2014 г. като съпредседател на News Corp и 21st Century Fox.

Брат му Джеймс беше в центъра на скандал за хакване на телефони, докато оглавяваше News International (сега News UK), издател на вече несъществуващия News of the World. Той подаде оставка от борда на News Corp през 2020 г., позовавайки се на „разногласия“ относно редакционното съдържание. До 2019 г. той беше главен изпълнителен директор на 21st Century Fox.

Лаклан стана изпълнителен председател на 21st Century Fox през 2015 г. и беше назначен за председател и главен изпълнителен директор на Fox Corporation през март 2019 г.

Той беше инструмент за възхода на бившия водещ на Fox News Тъкър Карлсън и беше отговорен, когато компанията за системи за гласуване Dominion съди фирмата заради отразяването й на президентските избори през 2020 г.

Фокс плати 786 милиона долара обезщетение и сагата доведе до напускането на Карлсън. Този епизод обаче явно не попречи на Мърдок да направи сина си свой наследник.

Благодарейки на баща си след обявяването на пенсионирането му, Лаклан каза в изявление, публикувано днес: „От името на бордовете на директорите на FOX и News Corp, изпълнителните директори и всички акционери, които се възползваха от неговата упорита работа, поздравявам баща си за „неговите забележителни 70. Благодарим му за неговата визия, новаторския му дух, непоколебимата му решителност и трайното наследство, което оставя на компаниите, които основа."

„Благодарни сме, че той ще служи като почетен председател и знаем, че ще продължи да предоставя ценни съвети и на двете компании“, заключи Лаклан.