Дворецът Кенсингтън направи рядко изявление относно Кейт Мидълтън и възстановяването й от коремната операция. Това се случва заради спекулациите за здравето на принцесата. 

Говорител на Кейт каза: „От самото начало бяхме ясни, че принцесата на Уелс ще си почива до Великден и дворецът Кенсингтън ще прави изявления само когато има нещо важно." По думите на говорителя принцесата е добре.

 След неочакваното оттегляне на принц Уилям от възпоменателната служба в чест на покойния му кръстник във вторник, опасенията относно състоянието на принцеса Кейт нараснаха в интернет. Те подхраниха вълна от теории, въпреки че източник от двореца сподели, че Кейт се възстановява успешно. 

Принцеса Шарлот се погрижи специално за Кейт Мидълтън

В първоначалното изявление за нейната операция, публикувано на 17 януари, дворецът Кенсингтън каза, че принцеса Кейт „желае личната й медицинска информация да остане поверителна".

Те също така споделиха очаквания график за нейното възстановяване. То включваше 10 до 14-дневен престой в болницата след операцията и продължителен период на възстановяване у дома без връщане към обществени задължения до след Великден. В крайна сметка Кейт напусна болницата на 29 януари - 13 дни след процедурата. 

 
„Разумно е да си почива по-дълго", каза източник, близък до кралското семейство, пред PEOPLE. „Това е страхотен пример за нас, тъй като често ни казват да се върнем на работа възможно най-скоро, което може да бъде вредно. Добре е за всички да видим как принцесата иска първо напълно да се възстанови и след това да се завърне към задълженията си. Имаме какво да научим от това."

Принц Уилям се завърна към кралските си задължения този месец, след като си взе почивка, за да помогне на съпругата си. Той се опита и да поддържа нещата нормални за техните деца принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи.

Уилям даде актуална информация за възстановяването на принцеса Кейт, включително че за нея са се грижили две „мили и невероятни" медицински сестри.

 
Отсъствието на Кейт от публичното пространство е в рязък контраст с крал Чарлз, който се изправи пред собствените си здравословни битки през последните седмици. 75-годишният монарх се подложи на процедура за лечение на увеличена простата през януари и разкри диагнозата си рак на 5 февруари (неговият рак обаче се смята, че не е на простатата). Въпреки че не е правил публични изяви, е видян да ходи на църква с кралица Камила, да споделя изявления, докато работи и дори да се появява във видео, в което чете писма от доброжелатели.

Какво име ще използва Кейт Мидълтън, когато стане кралица?

„Принцесата на Уелс оценява интереса, който ще предизвика това изявление. Тя се надява, че обществеността ще разбере желанието й да поддържа колкото се може по нормален живот за децата си, както и желанието й личната й медицинска информация да остане поверителна", се казва в първоначалното изявление на двореца относно нейната операция. 

Операцията на принцеса Кейт идва след натоварения за кралската особа декември.

На 5 декември тя пое двойно дежурство със сутрешно посещение в болница и вечерен прием в Бъкингамския дворец. Кейт беше и домакин на третия си годишен коледен концерт в Уестминстърското абатство на 8 декември, който бе центриран около кампанията й "Shaping Us".

Последната й поява преди операцията беше на Коледа, когато се присъедини към членовете на кралското семейство за годишното им посещение в църквата.