Селин Дион губи контрол върху мускулите си заради рядката неврологична болест, от която страда, съобщи Скай нюз, позовавайки се на сестра й.

Преди година канадската звезда разкри, че страда от синдрома на скования човек. Това е нелечима болест, която причинява спазми и сковаване на мускулите. След като отмени концертите от турнето си, Селин Дион разказа на феновете си за състоянието си и обясни, че страда от спазми, които са засегнали "всеки аспект" от живота й, причиняват трудности при ходене и й пречат да използва правилно гласните си струни. Сестра й Клодет Дион сега разкри, че певицата не може да контролира мускулите си.

В интервю за канадското списание 7 Jours тя каза: "Това, което ме боли, е, че тя винаги е била дисциплинирана. Винаги е работила упорито". Сестра й сподели, че все още мечтаят тя да се върне на сцената, но не е ясно дали ще може.

 

Сестрата на Селин Дион с последни данни за състоянието на певицата


Според Националния институт по неврологични заболявания и инсултите в САЩ синдромът на скования човек е рядко неврологично заболяване с характеристики на автоимунно заболяване, предаде БТА. 

На своя уебсайт институтът посочва, че синдромът се характеризира с "променлива мускулна скованост на торса и крайниците и повишена чувствителност към стимули като шум, докосване и емоционален стрес, които могат да предизвикат мускулни спазми". Характерни за него са необичайните пози, често прегърбени и сковани.

Заболяването засяга два пъти повече жени, отколкото мъже. Учените все още не разбират какво го причинява, но изследванията показват, че то е резултат от "неправилен автоимунен отговор в главния и гръбначния мозък".

Селин Дион е диагностицирана с неизличима болест. Разтърсваща изповед ВИДЕО