80-годишната Чой Сун Хуа от Южна Корея шокира света, като стана финалистка в ежегодния национален конкурс Мис Вселена. Бабата на три деца, която следващия месец навършва 81 години, никога не е мечтала да представлява страната си на международната сцена, но благодарение на направените промени в правилата успя да го направи. 

Съобщава се, че по-рано жените на възраст от 18 до 28 години можеха единствено да се състезават за титлата на най-красивите, но наскоро, във връзка с популяризирането на приобщаването, организаторите премахнаха това изискване, позволявайки на почти всички да опитат силите си. По-специално това се отнася за бременни жени, майки и вече омъжени жени, пише Oddity Central.

Мис Вселена, конкурс за красота, Чой Сун Хуа от Южна Корея, външен вид, красота, младостЦял екран
Чой Сун Хуа има трима внуци Снимка: Choi Soon Hwa

Чой казва, че се надява да вдъхнови други възрастни жени чрез примера си. Казва, че красотата, здравето и жизнеността могат да се запазят до дълбока старост.

„Независимо дали ще спечеля или не, много се радвам, че имах шанса да опитам. Да си красив отвън, е важно, но трябва да запазиш спокойствие в душата си и да можеш да уважаваш другите“, каза състезателката.

Въпреки факта, че това е първият опит на 80-годишната корейка да участва в конкурс за красота, тя работи като моден модел от много години, по-специално позира за списания като Harper's Bazaar и Elle , а също така е участвала в рекламни кампании на различни марки.

Мис Вселена, конкурс за красота, Чой Сун Хуа от Южна Корея, външен вид, красота, младостЦял екран
Чой казва, че се надява да вдъхнови други по-възрастни жени чрез своя пример. Снимка: Choi Soon Hwa

Освен това Чой Сун Хуа посещава няколко курса за моделиране и редовно подобрява походката си по време на почивки на работа, а на 74-годишна възраст дебютира на Седмицата на модата в Сеул.

„Да стана модел, беше като да отворя врата и да вляза в нов път, сега, когато мечтата ми се сбъдна, благодаря на Бог и продължавам да работя упорито – много е забавно“, споделя пенсионерката.

Мис Вселена, конкурс за красота, Чой Сун Хуа от Южна Корея, външен вид, красота, младостЦял екран
Чой Сун Хуа посещава няколко курса за моделиране Снимка: Choi Soon Hwa

По време на финала на конкурса Мис Вселена Корея, който се проведе на 30 септември, Чой Сун Хуа не успя да постигне целта си, но се състезаваше с други състезателки, които можеха да бъдат нейни внучки.