Кремообразен карамел, с вкус на меко и много нежно тофи - много е вкусен. На всичкото отгоре този деликатес е много лесен за приготвяне у дома. В края на краищата ви трябват само четири съставки.

Ако желаете, можете да добавите сол към карамела и тогава ще получите по-изискано ястие - солен карамел, или го допълнете с натрошени ядки.

Ето и рецептата за кремообразен карамел

Съставки

Захар - 150 г;
сметана - 150 г;
Масло 82% или повече мазнини - 140 г;
Хималайска сол - на вкус.

Когато приготвяте карамел, трябва да имате предвид няколко аспекта. При готвене се използва тенджера, но трябва да се постави на огън предварително, така че да се затопли, докато сипете захар в нея. Захарта трябва да се намачква и разбърква със силиконова шпатула, защото е по-пластична.

Така че, за начало, постепенно разтворете захарта в тенджера, като я омесвате с шпатула. Оставете сметаната почти да заври. Това е, за да се избегнат бучки. И сипете сметаната в разтворената захар. Това трябва да става постепенно, като непрекъснато разбърквате бъдещия карамел. Вари се около две минути.

Ако все още се образуват бучки, намалете котлона и ги намачкайте с шпатула.

Комбинирайте карамела с маслото и разбийте до гладкост с блендер. Ако маслото се отдели, загрейте сместа отново в микровълновата. Можете да го оставите както е, или можете да добавите сол и тогава ще получите солен карамел, който е толкова добър с ябълкови резени.

След готвене изпратете карамела в хладилника за няколко часа.