Днес в Италия почина известният политик Силвио Берлускони. Освен с политика, той се прочу и с множеството си романи и любовта към истинската италианска "долче вита". Той, като всички италианци, обичаше да се храни добре: предпочиташе омари и стриди, както и пица и паста. Паста ала карбонара (Pasta alla carbonara) се приготвя в цяла Италия. Но се смята, че е изобретена в Рим.

Освен това тя се е правела от миньори, които готвели паста с това, което имали под ръка: яйца, сирене и шунка. С течение на времето тази рецепта стана популярна в цяла Италия и извън нея. Основното правило при приготвянето на паста Карбонара е да не се използва сметана, която разваля вкуса и прави ястието прекалено тежко. Как да приготвите паста карбонара наистина, разказва кулинарният сайт Cucina Boom.

Паста ала карбонара

Съставки (за 4 порции):

  • 400 г спагети;
  • 200 г шунка или бекон;
  • 4 жълтъка;
  • 100 г настърган пармезан;
  • 2 скилидки чесън;
  • 4 супени лъжици зехтин;
  • сол и черен пипер на вкус.

Сложете вода да заври в голяма тенджера, подправете със сол и сварете спагетите, докато станат ал денте (т.е. леко стегнати отвътре). Отцедете спагетите в гевгир и запазете част от водата от варенето.

Загрейте зехтина в тиган на среден огън и задушете чесъна в него до златисто кафяво. Добавете кубчета шунка или бекон и запържете, като разбърквате, докато станат хрупкави.

В малка купа разбийте жълтъците с настъргания пармезан и подправете със сол и черен пипер на вкус.

Прехвърлете спагетите в тигана с шунката или бекона и ги разбъркайте добре. След това добавете яйчено-сирената смес и разбъркайте бързо, за да не се свие. Ако макароните са прекалено сухи, добавете малко вода за спагети.

Разпределете макароните в купички и поръсете отгоре с още пармезан и черен пипер. Сервирайте горещо.