27.10.1980 г. АТЛАНТИК, ПРЕХОД БУРГАС – РОТЕРДАМ

00,30 часа Вече сме в Атлантика. На мостика барото се отваря на спомени. Плавал е на 32 кораба, на 11-я се е качил вече като капитан далечно плаване. На „Г. Димитров“ втори помощник му е бил Георги Георгиев, бъдещият Капитан, който направи под ветрила околосветско плаване с яхтата „Кор Кароли“. С него тръгват от Варна на риск с повреден жирокомпас, макар че тумба специалисти са опитали да помогнат. На ход до нос Матапан помощник капитанът сам успява да се справи с проблема. Той и затова спечели световна слава като самотен мореплавател, не спести признанието барото.

01,30 часа Най-после приключихме и с питието за рождения ден на радиста Жеко. Карал го е в Херсон, Венеция, Хамбург… и никога у дома. Тридесет и петият се падна на ход в Средиземно море и изтече през Гибралтар.

07,15 часа Добро утро, Атлантик. Излизам на палубата и мигновено се съгласявам със Сен-Пол Ру:

Океан, наопаки обърнато небе…

11,30 часа Страшният повелител на моретата и бурите Нептун излиза на палубата. Под ръка с Негово дълбочество (Шами) е съпругата му Амфитрита (мистър Айвън). Тук смесваме древногръцка и древноримска митология, защото празникът е Нептунов, не върви да се каже Посейдонов. Следват ги доктор Ох Боли (Биско), бръснарят Фигаро (Вальо), негърчетата Бимбо (Кътю) и Джамбо  (Графа). Петима от палубна команда и един моторист.

Именувам се със славното моряшко име Тюлен, присвоено ми в португалски териториални води на 5-6 мили от нос Сейнт Винсент, заради преминаването на Гибралтар, този екватор на сбъднати момчешки сънища.

Каква беше тази графитна смазка за миросване, цял сапун изтърках, косъм по косъм си мих брадата – не ще и не ще да падне. Съвсем съзнателно моряшките почерпки се правят на обед. Вахтата предстои, всеки държи брояч на глътката, вечерта повече предразполага за прегрешения. В случая връченото кръщелно свидетелство не е безплатно. Доктор Ох Боли ми намери хрипове, докладва състоянието ми на бога с тризъбеца и рецептата включи литър мастика. Бог или смок сте, Ваше дълбочество?

Наблюдателно и реагиращо племе са моряците. Всичко под око - от дребното: дали домакинът няма да спести някое шише от общата трапеза, до едрото: който е допуснал разпилян товар в хамбара, да си го оправя!

И както сме на трапеза, хващам колко напред е търкането между две поколения. И тук има хора, които за главния си житейски аргумент считат стажа в трудовата си книжка: Аз 30 години… Камериерският състав скача срещу старпома (перекенде, келеш, копелдак), а всичкото, което той иска от тях, е да си гледат работата. Всъщност помощник готвачът Киряк е в бойно настроение не само срещу старпома, докачен на възраст и стаж той се моли за страховита тунджа: Параходът с комина надолу да тръгне, вашта мама, тогава да ви видя що сте за моряци?

А третият механик Пламчо Змея дискретно ме кани да запалим по цигара на палубата. Притеснява се момчето да не би във вестникарската версия за моряшкия живот машината – сърцето на кораба, да остане на втори, че и на трети план. Това няма как да стане, уверявам го персонално, за мен ти си Пламен в гросплан.

Зад борда диша равномерно хълмистата Дунавска равнина. Атлантикът реди вълна след вълна, корабът не прави крен, само съвсем плавно се повдига и спуска. Просто да не повярваш, че този кротък старец е способен на гневни изблици.

23,55 часа При смяната на вахтата на мостика третият помощник търси съчувствие, след като пак е ощетен с нанасянето на работните часове. Няма да търпя военни порядки на търговски кораб, заканва се. Радвай се бе, радвай се, че те прецакват, защото смятат младостта ти за порок. До две-три години това просто няма да ти се случва, даже ще ти пишат повече, но времето никой не може да ти върне.

01,15 часа Атлантикът съвсем се кротна. Вторият помощник ми показа стари метеокарти. През далечната 1934 година айсберги са се спускали до 35 градуса северна широта. Огромно разстояние далеч от полюса. Широта е географският термин, ширината е за шивачите. Жалко, че булчинската рокля се облича само веднъж и остава за спомен. И като помълча замечтано, сподели ми, че днес се навършват 5 години от сватбата му, вече има две момчета на 4 и 2 години. Виж сега как ще отбележим събитието. Хвана руля и даде дясно на борд. Корабът послушно промени посоката и завъртя една-две-три-четири-пет циркулации преди да се върне на курса. Зад кърмата – цяла олимпиада от венчални халки.

Това вече е празник.

PS По традиция Нептуновите тържества са свързани с пресичането на екватора в чест на тези, на които това се случва за първи път, но на борда на кораб „Пловдив“ бяха три жени като придружаващи лица. Имаше навремето такава екстра в Български морски флот и капитанът ги уважи, като повдигна в навигационна степен нагоре протока Гибралтар.

Това са записки в дневници, водени 3414 дни на 13 кораба по морските трасета на света. От всичко 22 рейса най-дългият е 291 дни, а най-краткият - 37, тогава се наложи да стана пациент на хирурзи. Освен хроника за моряшкото битие на ход, в пристанище, на котва, тетрадките съдържат миниатюри, етюди, анекдоти, очеркови скици, радиограми.

Нейко ДАМЯНОВ

В открито море уикенди просто няма

С кораб „Пловдив" в три пристаница

Открито море - през Босфора и Дарданелите, към Ротердам

На мостика никога не се застава гърбом към морето

Да отключим Гибралтар