Проучване установи, че две нощи на недоспиване могат да ни накарат да се почувстваме с няколко години по-стари.

Психолози от Швеция установиха, че участниците в експеримента се чувстват с повече от 4 години по-възрастни, когато сънят им е ограничен до 4 часа в продължение на две нощи подред. Някои от тях твърдят, че сънливостта им ги кара да се чувстват десетилетия по-стари, пише The Guardian.

Обратният ефект се наблюдава, когато хората спят 9 часа, въпреки че ефектът е по-скромен. Участниците казаха, че се чувстват средно с 3 месеца по-млади от действителната си възраст.

„Сънят има огромно влияние върху това как се чувстваме относно възрастта си и не става въпрос само за дългосрочни модели на сън. Дори и да не спите достатъчно само за две нощи, това има реално влияние върху това как се чувствате,“ казва Леони Балтер, психоневроимунолог в Каролинския институт в Стокхолм.

Освен че се чувстват слаби, състоянието може да насърчи хората да се хранят нездравословно, да намалят упражненията и може да направи хората по-малко общителни и отворени към нови преживявания.

Бяха проведени общо две проучвания. Първото набра 429 доброволци на възраст от 18 до 20 години, за да кажат на колко години се чувстват и колко нощи са спали лошо през последния месец. Тяхната сънливост също беше оценена с помощта на скала, често използвана в психологическите изследвания.

Във второто проучване са участвали 186 доброволци на възраст от 18 до 46 години. Те споделиха как са се почувствали след две нощи тежък сън, когато са останали в леглото 9 часа. Това е последвано от две нощи, когато доброволците спят по 4 часа на ден.

И така, след нощи с 4 часа сън, хората казват, че се чувстват средно с 4,44 години по-възрастни, отколкото когато са спали достатъчно. Усещането за стареене се свързва с усещане за сънливост.