Очертава  се промяна в плановета на ЕС за забрана на продажбите на нови коли с с двигатели с вътрешно горене (ДВГ).

Европейската комисия е изготвила план, позволяващ продажбите на нови автомобили с ДВГ, задвижвани чрез климатично неутрални синтетични горива. Това означава, че след 2035-а в ЕС ще могат да се продават и коли с бензинови и дизелови двигатели, стига да използват екологични горива.

Проектопредложението предлага създаването на нов тип категория превозни средства, включваща автомобили, които могат да работят единствено с въглеродно неутрални горива.

ЕС отлага забраната за нови камиони с ДВГ, ето докога


Подобни автомобили ще трябва да използват системи, които биха им попречили да се движат на различни горива, пише още в проектопредложението. Това ще включва система, която да предотвратява запалването на автомобила, при положение, че в него е заредено гориво, което не е синтетично и неутрално по отношение на вредните емисии.

В момента цената на литър синтетично гориво е около 5 евро за литър, но специалистите уверята, че тя ще паадне двойно при увеличаване на производството.

99% от автомобилите ще са електрически в тези държави през 2035 г.

Синтетичните горива се произвеждат чрез синтезиране на уловени емисии на CO2 и водород, произведен с помощта на възобновяема електроенергия. И тези екогорива отделят CO2 във въздуха, когато изгарят в двигател с вътрешно горене и излизат от ауспуха. Тези емисии обаче са равни на количеството, извадено от атмосферата за производството на горивото, което ги прави въглеродно неутрални, съобщи "24 часа".

Може би най-големият привърженик на синтетичните еко горива е Porsche. Съзнавайки, че няма такава електрическа кола, която да замени достойно икони като Porsche 911, немският производител от години работи върху разработването на технологично и финансово устойчиви технологии за производство на екологичен бензин.

От години Порше сътрудничи със Siemens, но и с други реномирани компании в консорциума ENAP. Наскоро започна да функционира заводът на HIF Global в Чили, в чието разширяване Porsche реши да инвестира още 75 милиона долара само тази година. Заводът ще произвежда около 130 000 литра синтетично гориво още тази година.

През миналата година BMW инвестира в компанията Prometheus Fuels. Баварците увериха, че с времето тази компания ще съумее да пласира синтетично гориво на цената на обикновения бензин.

Две американки се опитаха да заредят Tesla с бензин ВИДЕО