За съжаление зачестиха инцидентите, при които моторни превозни средства се запалват по време на път.

Подобни случаи имаше и при леки коли, и при автобуси и камиони. От РД "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив споделиха ценни съвети в помощ на гражданите, които са застигнати от подобна беда на пътя. Прочетете ги:

Как да реагираме при пожар в колата докато сме на път?

Най – често причините за пожар в автомобила са техническа неизправност, остарели и напукани кабели от електрическата част, късо съединение. Поради тази причина преди да предприемете пътуване се убедете в техническата изправност на автомобила си!

Ако колата пламне по време на движение незабавно отбийте в дясно, загасете двигателя и излезте от купето.
Случай при който поради небрежност може да бъде предизвикан пожар е когато пушим в автомобила, докато пътуваме. Отваряйки прозореца, за да изхвърлим фаса си е твърде възможно въздушната струя да върне угарката от цигарата обратно в купето. Липсата на време за реакция в движение може да бъде фатална.
Причината за пожар може да е и следствие на пътнотранспортно произшествие.

Как се реагира при пожар в автомобила?

Каквото и да се случва, запазете спокойствие, защото само така може трезво да реагирате на ситуацията. Отбийте в дясно на пътя, а след като спрете, изведете пътниците. Винаги, когато пътувате на почивка или колата ви е натоварена с много багаж, направете така, че пожарогасителят да бъде на лесно и достъпно място, за да го използвате мигновено при нужда.
Относно избора на пожарогасител- в лек автомобил най- често се държи 1-2 килограмов прахов пожарогасител. Грижете се за неговата ежегодна техническа проверка- на залепения стикер е отбелязано времето за следващо техническо обслужване. Друг начин при който може да разберете дали пожарогасителят е изряден е когато стрелката в манометъра на главата на пожарогасителя сочи зелената му част.
Задействането става по лесен начин- издърпва се предпазния шпленд, насочвате към основата на пламъка и натискате ръкохватката, за да задействате пожарогасителя. Не трябва да забравяме, че от пламналия огън, пожар може да се развие само за броени секунди.

При пожар в двигателен отсек, запомнете:

В никакъв случай не отваряйте рязко капака на автомобила, защото притока на кислород ще подпомогне разпалването на пожара. Капакът трябва да бъде отворен бавно и внимателно, като е добре да ползвате парче плат като парцал, за да го хванете, в случай че е загрят.

Желанието за икономии, често е причина на автомобила да бъде поставена газова уредба. В този случай при възможност е добре да спрете подаването на газ.

Преди да започнете гасенето позвънете на тел 112. Това може да го направи и спътника ви или някой минаващ на близо.
От изключителна важност е правилното подаване на мястото, на което се намирате.