Кражбата на катализаторите от автомобилите е един от най-досадните проблеми на шофьорите. За тяхна радост обаче някои производители започват да мислят как проблемът може да се предотврати.

Сред сериозно потърпевшите от него е компанията Toyota, чиито автомобили са основен обект на подобни посегателства.

Японският производител намери начин за справянето с кражбите на катализаторите, които са много търсени заради наличието на скъпоценни метали в тях. Новата услуга за защита засега ще действа само на територията на Великобритания, но в Toyota смятат постепенно да я разпространят по света.

Кражбите на катализатори из страната продължават

Компанията ще инвестира около милион британски лирив скрита маркировка на катализаторите на повече от 100 000 автомобила от марката, съобщава Automedia.bg. Това ще помогне на полицията за проследяванатето на крадците. Новата услуга ще бъде напълно безплатна и ще се предлага за по-старите модели на Toyota.

Що се отнася до новите автомобили на Toyota и Lexus, при тях конструкцията на катализатора е различна и съответно те много по-рядко стават обект на посегателство от страна на престъпниците.

За осигуряване на новата защита японският производител работи с местната компания Smartwater, която произвежда и поставя одобрено от полицията "невидимо" маркиране. Първата партида от комплекти за проследяване е от 50 000 бройки, а други 20 000 вече са предадени на полицейските управления.

Бум на кражбите на катализатори в Пловдив, сервизите едва смогват

Някои от старите "Тойоти" вероятно отсъстват в базата данни на компанията и органите на реда ще имат грижата да се свържат с техните собственици и да маркират автомобилите.

Пребиха крадец на катализатори в София СНИМКИ 18+