Дупките по пътищата на България явно не могат да бъдат "победени", независимо от това кое правителство управлява държавата. У нас дълбоки ями по пътната мрежа не липсват и това добре го знаят всички шофьори. Мнозина от нас са попадали в дупка, след което се усеща удар, от който могат да ви изпадат пломбите. Не са малко случаите, когато след подобен удар колата изгасва и впоследствие не иска да запали. Какъв може да е проблемът и как да го отстраним?

Когато след подобна ситуация двигателят спре, водачът трябва да провери състоянието на ангренажния ремък и след като се увери, че е изряден, да започне проверка на различни контакти и връзки. Окачването също трябва да се провери. И ако всичко това е наред, обикновено след появата на подобни проблеми стартерът работи нормално, но двигателят не стартира, от което можем да заключим, че има някакъв проблем с подаването на гориво.

Преди да направите гореспоменатите проверки и да прибегнете към "Пътна помощ", вижте дали на таблото не свети символ „FPS on“ или иконка на задраскана бензиноколонка. Ако има такава индикация, то означава, че почти сте намерили решение на проблема. Тези икони показват, че вашият автомобил е оборудван с така наречения сензор за гравитационен удар.

Той е необходим за автоматично изключване на горивната система в случай на авария. Благодарение на това рискът от пожар след инцидент е значително по-малък. Това решение е доста често срещано и при много от масовите автомобили. Например Peugeot Boxer, Honda Accord, Insight и CR-V, FIAT Linea, Ford Focus, Mondeo и Taurus, както и много други модели имат такива сензори.

Изводът е, че не всички автомобилни компании изчисляват точно чувствителността на сензора и с течение на времето той може да не работи правилно, особено ако контактите му се окислят. Следователно, ако влезете в дълбока дупка и моторът не иска да запали, съществува риск от фалшива тревога, пише automedia.

За да възстановите захранването с гориво, просто трябва да натиснете бутон, който обикновено се намира на по-скрито място. Той може да се намира под капака или под шофьорската седалка, в багажника, под арматурното табло или близо до краката на пътника отпред. Всичко зависи от конкретната марка автомобил, така че прочетете за местонахождението му в книжката с инструкциите. След изключване на системата Fire Prevention System, двигателят ще започне да работи отново и няма нужда да се обаждате на "Пътна помощ".