Много шофьори се водят по логиката, че сгъвайки огледалата си ще предпазят автомобила си от невнимателни шофьори. Но експерти от Франция не препоръчват да го правите.

За някои това е истинкт - веднага след паркиране автоматично или ръчно да сгъват страничните си огледала на автомобила. Но експерти от Франция твърдят, че е далеч по-правилно огледалата да остават отворени в паркирано състояние. Дори препоръчват, ако колата ви ги прибира автоматично, да ги отворите ръчно, пишат от AutoMedia.

Прибирането на огледалата всъщност увеличава риска за целия ви автомобил. Причината е, че по пътищата има много шофьори, които поради липса на опит, моментна умора или друга причина, не могат да преценят добре разстоянията. Ако огледалата на паркирания ви автомобил са отворени, другите водачи ще могат да водят по тях. А ако са затворени, то останалите водачи ще отмерват разстоянието от корпуса на автомобила ви.

В случай на грешка от тяхна страна, е възможно страничното огледало да се обърне. Много съвременни странични огледала са специално проектирани така, че да могат да се завъртат без да се повреждат и да се върнат лесно на правилната им позиция. Ако обаче нещо се обърка, огледалото може да се напука, нараня или частично да се повреди.

Но ако огледалото ви е сгънато, то грешката вече може да доведе до пряк конктакт с автомобила ви, което ще ви струва далеч по-скъпо.

Отвореното огледало е предпазна мярка, особено в големи градове като София или Пловдив с вечен недостиг на паркоместа.