Все повече българи могат да си позволят нови автомобили заради изгодните лизингови условия на финансовите институции. Лихвите варират между 2-3% или около 1000 лв. за 5 години, изчисляват представители на бранша.

По думите на председателя на Асоциацията на вносителите на автомобили Христо Христов делът на колите, закупени на лизинг, се е повишил до 30-40 на сто.

Статистически данни за първото тримесечие на 2021 г. сочат, че сключените нови договори за финансов лизинг у нас са за малко над 485 млн. лв., което е с 8% повече от същия период на миналата година.

Раздвижването на автомобилния пазар става факт близо година след пандемията, която "замрази"работата на заводите за производство и автокъщите.

Оказва се, че продажбите на автомобили у нас през април тази година бележат 191% ръст спрямо същия период на предходната, гласи статистиката на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа, а голяма част от новите возила са закупени именно на лизинг.

Продажбите на автомобили у нас скочиха с колосалните 191%

"Цените скачат леко, защото няма голям избор на автомобили в Европа. Трудно е да се определи с колко точно ще поскъпнат употребяваните леки коли, но ръстът е около 5-10% заради сериозните закъснения на доставки на нови коли", пояснява Христов пред "Монитор".

Според него решим ли да си поръчаме автомобил втора ръка от чужбина, то ще ни я доставят след 5-6 месеца.

Според Васил Новоселски, който е търговски представител на марка автомобили в Благоевград, отпускането на COVID мерките и възстановяването на работния процес на фирмите през последните месеци са основните причини за повишеното търсене на нови автомобили.

"Няколко марки предлагат доста ниски цени по отношение на автомобилите, които са полезни както за фирмите, така и за физически лица. Бих могъл да кажа, че на бедния пазар в България ниският бюджет определя и търсенето", подчертава той.

При колите втора ръка пък най-търсени са тези от среден клас, чиято поддръжка не излиза скъпо. Сред водещите фактори при избора на кола втора употреба пък остават годината на производство и цената, най-купувани са леките коли на цена до 10 000 лв.