Автономните автомобили са толкова технологично напреднали, че променят начина, по който хората мислят за бъдещето на автомобилната индустрия. Те обещават да подобрят пътната безопасност, да направят пътуването по-удобно и ефективно, но въпреки всичките им предимства много шофьори се страхуват от тях. Проучване на изданието Carsweek разкрива опасенията на повечето водачи относно използването на автономни автомобили.

Една от основните причини е липсата на доверие в технологията и опасенията за нейната надеждност. Шофьорите се страхуват от възможни повреди в системата за управление на автомобила, както и от неспособността на превозните средства да реагират адекватно на трудни ситуации на пътя.

Друга често срещана причина за страх от автономните автомобили е загубата на контрол над превозното средство. За много шофьори колата им е не само средство за придвижване, но и вид символ на свобода и независимост. Прехвърлянето на управлението на автомобил на компютър може да накара хората да се чувстват притеснени и да не могат да упражнят контрол върху пътуванията си, пише automedia.

Сред важните аспекти, които предизвикват безпокойство сред шофьорите, е въпросът за киберсигурността. С развитието на дигиталните технологии и „интернет на нещата“ заплахата от хакерски атаки срещу автономни автомобили става все по-реална. Страхът от хакнати системи за контрол и заплахите за личната безопасност се превръщат в основни пречки пред широкото приемане на автономни превозни средства.