Остра реакция на синдикатите по повод изказване на съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Преди дни в телевизионно интервю Асен Василев коментира, че българските учители са били "оставени да ходят с чорапогащници с дупки".

Синдикат „Образование“ е безкрайно възмутен и шокиран от грозните думи - „Когато оставиш учителите да ходят с чорапогащници с дупки, нормално е да нямаме нормални учители в училищата и сега тепърва да навлизат нови кадри”, казани за българските учители от лидер на „Продължаване промяната“, пишат в своя позиция от КТ Подкрепа.

„Хората в една държава, които не уважават своите учители, обричат държавата на упадък и разпад! Политик, г-н Асен Василев, означава човек, който гради политики и според Платон – „Умение да се грижиш за всички граждани и по възможност да ги направиш от по-лоши по-добри…“, подчертават в позицията си от синдиката.

„Българските учители, г-н Асен Василев, нито за миг не усетиха грижа и партньорство по време на Вашето управление! Вие ги сочехте, че работят най-малко в Европа, Вие им казахте, че работят некачествено, Вие ги нарочихте, че се занимават с политика и им го забранихте със закон, като ги убеждавахте, че политика и политик е нещо порочно и не е за учители", пишат от образователния синдикат.

"Защо г-н Асен Василев, не бяхте прочели поне Макиавели, който казва, че политиката е знание за правилно и мъдро управление?“, питат още от конфедерацията.

От там припомнят, че дори последните две увеличения не са били по предложения на „Продължаваме промяната“. „Първото беше заложено в закона, а второто беше по предложение на друга партия.

„Припомняме Ви, г-н Асен Василев, че правителството, управлявало преди Вас, увеличи двойно учителските заплати, като това увеличение се обезличи поради инфлацията по вина и на Вашето управление!“, се казва в позицията.

Синдикат „Образование“ смята, че по тази причина Асен Василев няма експертизата да говорите за българското образование, за българските учители и още по-малко за тяхната нормалност и външен вид!

„Синдикат „Образование“, г-н Асен Василев, настоява незабавно да си подадете оставката като лидер на партия, като преди това се извините на българските учители! Припомняме, че българските учители са в стачна готовност и са готови за протести в очакване на бюджет 2023“, завършва позицията на синдиката към КТ „Подкрепа“, подписана от д-р Юлиян Петров.