Нарастващия брой инсулти и инфаркти, както и природни бедствия с жертви, карат университета да наблегне на обучението на парамедици, които първи поемат пострадалия пациент. Курсистите изучават съвременните световни тенденции в обучението по спешна медицина в първия у нас Медицински тренировъчен симулационен център. 

Сред обучаващите е екип от лектори от САЩ, воден от доц. д-р Радосвета Митова-Уелс, която е програмен директор по спешна медицина на Тексаския технологичен университет в Ел Пасо. В продължение на 20 години тя работи в САЩ и сега е част от преподавателския екип на специалността „Парамедик“ в Центъра за професионално обучение на МУ-Пловдив. В него се обучават асистенти на лекаря по дентална медицина и парамедици от 3-то ниво.

Лекторът от САЩ сподели, че от години мечтае да се върне в България и да предаде поне част от опита, който е придобила. 

„Всички, които работят в Катедрата по спешна медицина и президента на Тексаския технологичен университет, имат готовност да съдействат на новото професионално обучение за парамедици“, каза доц. Уелс. 

„Чрез нейното преподаване курсистите буквално ще се докоснат до съвременните световни тенденции в обучението по спешна медицина“, обясни ректорът на Медицински университет-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева. 

Още за обучението вижте във видеото: 

Доц. д-р Радосвета Уелс ще води практически занятия с курсистите от ЦПО в иновативния  и уникален за страната Медицинския симулационен тренировъчен център на МУ-Пловдив.

В лекция на тема „Защо спешна медицина? Преди, сега и утре“ доц. Уелс засегна какви са добрите практики в САЩ, история, правни и бизнес аспекти, образование, обучение и реалността на спешната медицина. 

„В настоящия момент професията на парамедика е не само силно желана от някои хора, но тя е абсолютно необходима за обществото, защото в последните години ние сме свидетели на редица природни катаклизми – наводнения, земетресения, пожари, на масови катастрофи, които отнемат десетки, стотици, а както видяхме и в съседна страна хиляди човешки животи. Това поставя пред нас отговорността и амбицията като медици, които обучават в медицинските университети, да се замислим от необходимостта за обучение на парамедици, които ще бъдат първите помощници на лекарите, докато те се включат в специализираната диагностика и лечение на спешните състояния.“, каза ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева. 

„Гордост на МУ-Пловдив е именно Медицинският симулационен тренировъчен център, където се обучават интерактивно по най-високи международни стандарти различни медицински специалисти. Центърът успя за кратко време да се утвърди като една от най-иновативните образователни структури по симулационно обучение в страната ни“, обясни директорът на центъра проф. д-р Благой Маринов. 

В него се използват високотехнологични манекени за моделиране на симптоми, състояния и заболявания от различни области на медицината, най-нови лапароскопски, артроскопски и ендоскопски симулатори за виртуална реалност, както и 3D интерактивна маса за виртуални дисекции.