Родители на децата от 6-и клас в училище „Душо Хаджидеков” са провели среща с директора на училището и са поискали преподавателката по математика да бъде сменена, съобщава Trafficnews. В противен случай голяма част от тях са заявили, че ще откажат да пускат децата си в час по математика. Това се случва часове, след ужасяващата новина, че 13-годишно момче от 6 Б клас е сложило край на живота си.

Трагедията се разигра вчера следобед. Въпреки че разполагаше с информация, медията не публикува нищо, преди  учениците в класа на момчето да бъдат известени по подходящ и щадящ за психиката им начин за случилото се.

Фаталното решение е било взето от 13-годишния ученик, след като е получил слаба оценка в час по математика. Момчето имало пропуснати няколко домашни и преподавателката го предупредила, че ако не ги представи в рамките на една седмица, ще му пише двойка. Вчера по време на втория час, който е математика, тя проверила тетрадката с домашните и установила, че две липсват.  За пореден път му се скарала и му писала двойка. След края на часа ученикът казал, че си е забравил учебника и ще отиде до вкъщи, за да го вземе. Повече не се върнал. Два часа по-късно майка му го открила мъртъв.

Разбира се, получената двойка не е причина за фаталното решение. Но вероятно е било последната капка.

Според близки на семейството, родителите не са били болезнено амбициозни и не притискали момчето с високи изисквания. Момчето не е било аутсайдер и имало доста приятели в училище. Той самият бил изключително възпитано, добро и старателно дете, с изявен интерес към математиката. Както почти всички деца в класа  ходел на частни уроци по математика и както повечето имал проблеми с този предмет. Родители на деца от класа споделят, че децата полагали неимоверни усилия, за да задоволят критериите на преподавателката, но само единици успявали. „Всички ходят на частни уроци, денонощно се решават задачи, включително и през ваканциите. Но в часовете по математика не получават нито необходимата подготовка, нито адекватно отношение”, коментира родител.

Други смятат, че материалът, който се преподава в училище, е огромен, трудносмилаем, а изискванията към децата са много завишени. „Те учат на практика денонощно, като веднага след училище тръгват по частни уроци и на практика всички ходят на частни уроци по всичко. Няма събота, няма неделя. Това са деца с неукрепнаха физика и психика. Те имат нужда от почивка, от игри, от срещу с други деца. Вместо това по цял ден учат. И това е резултатът”, категоричен е бащата на една от съученичките на момчето.

Друг признава, че досега не са предприели мерки, тъй като се страхували, че всичко ще се стовари върху децата. След самоубийството на шестокласника обаче някои от родителите са категорични, че нещата вече са „на живот и смърт” и издевателствата трябва да спрат.

„Не смятаме да се бъркаме в кадровата политика на училището, но предпочитам да преместя детето си в някое не толкова  престижно училище, вместо всеки ден да го изпращам с ужас и да се страхувам за него”, заявява майка на шестокласничка.

Днес родителите са провели среща с директора на улището и с психолози от Регионалното управление на МОН и са настояли за незабавни мерки. 

Всички празници по случай края на учебната година в "Душо Хаджидеков" са отменени. 

Училището на самоубилия се ученик отменя всички тържества

За съжаление това е вторият случай в рамките на месец със самоубийство на пловдивски ученик. В края на април ученик от пловдивска езикова гимназия бе открит мъртъв пред дома си в Панагюрище. В кръвта му не са открити нито алкохол, нито наркотици. Аутопсията показва, че сам е сложил край на живота си. Момчето не е имало много приятели, бил затворен и трудно контактувал. Затова и понякога бил обект на подигравки. Това обаче явно не е отчетено нито от учителите, нито от училищните психолози.

Прокуратурата разследва смъртта на ученик в Пловдив

Трагедия! Ученик сложи край на живота си в Пловдив