Министерството на образованието публикува въпросите и отговорите на изпита по български език и литература за 7. клас, който се проведе днес.

Националното външно оценяване по БЕЛ започна точно в 9 ч. По данни на МОН ще се явят 62 877 седмокласници. Те са разпределени в 1700 училища и 5681 зали. 150 минути бе продължителността на изпита.

Мечка се разходи във вилна зона ВИДЕО

Историята на Ева, която расте и се смалява, преразказваха седмокласниците на националното външно оценяване. Творбата на Иванка Могилска е написана специално за банката с неизучавани произведения, която се използва за националното външно оценяване в 7. клас. Учениците трябваше да напишат подробен преразказ от името на неутрален разказвач.

С история за учител и неговите ученици, които намират уникална находка, бяха свързани езиковите задачи и тези за четене с разбиране. Предпоследната 25-a задача изискваше с няколко изречения учениците да обяснят какво внушават стихове от одата „Опълченците на Шипка“ на Иван Вазов.

До момента в МОН има постъпила информация за една анулирана работа на НВО по БЕЛ. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

Въпросите може да видите на следния ЛИНК.

МОН разкри верните отговори от малката матура по математика