Излязоха резултатите от матурите. Половината абитуриенти са скъсани с 2 на матура по български език. Започна се драмата. Учители виновни, МОН виновни, учениците мързеливи, родителите нехайни. Кой е виновен?! Според мен всички тези герои са виновни.

Така започва постът във Facebook на една майка - Вили Веселинова. Предлагаме ви цялото й мнение за образователната ни система, което отново - за кой ли път - отваря темата "Къде бъркаме? Защо резултатите на децата ни са толкова ниски? Кой е виновен? Само учителите ли? Само децата ли? Кой? Публикуваме поста с незначителна редакторска намеса:

Излязоха резултатите от матурите

"МОН - 32 години не европеизираха образованието. Не видяха как е в Европа да почерпим от добрите практики. Една камара администрация, така и не направиха обмен на кадри и разработване на актуални и ефективни програми за училищата. Не проведоха никакви общи обсъждания между родители-деца-училище. Там заедно на кръглата маса се разискват важните теми и проблеми!

Учителите - 32 години между чук и наковалня. Тормозени да учат квалификации след квалификации. Надпревара за кетапи, но не за да прилагат в образователния процес, а за да имат ценз и сигурност на работното място. Натрапи им се ролята на посредници между системата и децата с родителите им. Спускаха се програми без тяхното мнение и опит. Отрязаха им правомощия от възпитателна част на длъжността. И между тях се настани интригата и разделението на приближени до директори и отдалечени. Единственият стимул им бе клас трудов стаж/пари към заплата/...

Родителите - отрудени, смачкани от системата се отдават на оцеляване и стават касичката. Пари за учебници, пари за частни уроци, пари за издръжка на един ученик около МРЗ...

Учениците - затрупани от 1 клас с изисквания, учебен материал, количество, количество...без трайни знания. След 4 клас децата тотално се демотивират. Осъзнават реалността на образованието и това, че животът изисква други знания, а те ги нямат. В последните години от обучението си вече нищо не може да ги върне в мотивацията. Дори да те скъсат на изпити, вече не е драма. Защото знаят, че системата така е направена, за да изплюе всеки от училище дори с подарено 3. Само да освободят пътя за следващите жертви. Те виждат, чуват гледат тв, сайтове, реалността. Знаят за авторитета на държавата, който е много занижен в Европа. Виждат как всичко българско се затрива.

Уважаваме чуждите култури, езици, знамена, музиканти, актьори, храни дори...Това убива отношението към български език, литература, творчество,традиции, християнски ценности... Днес не могат да напишат едно изречение на кирилица, в което да няма поне две правописни и пунктуационни грешки. Но това не ги смущава. Важно е, че имат 5 по английски език. Важно е, че имат последен модел телефон, геймърски компютър, маркови дрехи и пушат от наргиле.

Днешните резултати от матурите не са случайни и не би трябвало да са изненада за никого. Те са огледало на системата като цяло.
Напред науката е слънце!... Напред към следващите 5 години айляк в университета. Там, където и с 2 приемат, за да запълнят бройките и запазят ВУЗ. Напред към следващо дипломиране и произвеждане в поредния дипломиран фалшив герой. Този, който ще ми стане един ден конкуренция."