Наближава един от най-светлите празници за всяко дете, ученик, родител и учител - първият учебен ден. Заедно с празника обаче идват и най-естествените тревоги. В следващите дни и седмици това ще е основна тема за обществото и правителството. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг.

На 15 септември ще празнуваме в 2349 български училища, а 57 хиляди деца ще прекрачат прага на училището за първи път, а общо 702 хиляди деца ще са учениците от първи до дванасети клас. За тях ще се грижат над 70 хиляди учители, а в 43 държави - 30 хиляди български деца ще се учат в неделни училища и две български държавни училища, заяви министър-председателят.

Той заяви, че заедно с Министерството на електронното управление и МОН се работи усилено за дигитализацията на учебния процес. Освен електронните медицинските бележки, които бяха представени, не само ще облекчат работата, но ще задълбочат борбата с фиктивните извинителни бележки. Те ще се издават не само от личните лекари, но и медицинските специалисти от болнични заведения, но без да се посочва диагнозата, за да остава тази информация само за медицинските лица.

Всички учебници до седми клас ще бъдат дигитализирани до първия учебен ден, обяви още премиерът Денков.

Отделно Министерството на труда и социалната политика отпуска еднократна помощ за първи, втори, трети, четвърти и осми клас по 300 лева - те са разделени на две, едните са за първия срок, и ако те учат, ще бъдат получени през втория срок, напомня той. По думите на Денков това е една от мерките да се създадат стимули децата да се задържат в училище.

През септември и октомври МВР ще проведе своята традиционна акция "Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя". В периода от 1 до 21 септември ДАИ проверява всичк автобуси за превоз на ученици. Извършват се проверки и дали фирмите имат съответните разрешения. До момента има 200 предписания за малки технически проблеми, няма констатирани сериозни пропуски, обяви още премиерът.

Освен това се правят проверки и на храната в училищните столове и бюфети дали са в съответствие с изискванията.

Новият главен секретар на МВР Живко Коцев обяви, че мерките са на два модула - първият е относно действията преди откриването на учебната година. В тази връзка се провеждат множество проверки - на сградния фонд, състоянието на сградите на детските градини, системите за техническа обезпеченост, противопожарните изисквания, организацията на пропускателния режим в учебните заведения. Провеждат се срещи с охранителните фирми как да се постъпва с хора със съмнително поведение и багаж, както и как да се реагира при сигнали за заплахи или противообществени прояви.

"Извършваме мониторинг на подстъпите към училищата - за наличието на пешеходните пътеки, състоянието на светофарните уредби, изкуствени предятствия, както и състоянието на осветлението около училищата", обяви още Коцев.

Създадена е организация за непрекъснато полицейско присъствие на първия учебен ден. Ще има проверки в търговските обекти, за да няма продажба на тютюневи изделия и алкохол на деца.

Сериозен акцент ще има и в противодействие на наркоразпространението в района на учебните заведения.

Той посочи, че първокласниците са най-уязвими участници в пътната безопасност, защото тепърва трябва да изграждат навици за безопасно движение. И отправи апел към родителите да обърнат внимание на това не само за закупуване на учебници и помагала, но и да обърнат внимание на най-безопасните маршрути, по които да се движи детето, как да се пресича правилно, както и да направи ролева игра как да се справи съответният ученик на дадена пътна ситуация.

"С настъпването на есенно-зимния сезон се стъмва по-рано, затова трябват ярки и светоотразителни облекла, които да се виждат както в светлата, така и в тъмната част на денонощието", заяви той и препоръча децата да не играят около места, в които има прекалено натоварено движение.