Продължава да няма никаква връзка с отвлечения от хутите кораб "Galaxy Leader" с двама българи на борда. Плавателният съд се намира в йеменското пристанище "Худейда".

"Това е третият кораб на този същия много богат израелски бизнесмен, който пострада по един или друг начин. За него се знае, че е много близък до бившия шеф на Мосад - Коен - един от най-богатите хора в Израел. Разбира се, Нетаняху и правителството на Израел не обича да твърдят, че този кораб е свързан с Израел, защото той плава под знамето на Бахамските острови, записан е в регистрите на британска фирма, арендован е от японски бизнесмен, но принадлежи на Израел", каза международният анализатор Боян Чуков.

Той припомни, че и преди е имало подобни инциденти с български моряци.

"Важното е, че има българи, с които държавата трябва да се ангажира и трябва много внимателно да следи какво се случва с тях. Прочетох изказване на въоръжената групировка, която е отвлякла кораба. В него се казва, че роднините на отвлечените моряци не би трябвало да имат никакви опасения, тъй като те ще бъдат третирани като гости, съгласно мюсюлманските обичаи. Въпросът е за колко време ще се договорят", допълни Чуков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Хусите обявиха условията, при които биха преговаряли за отвлечения кораб с българи

Международният анализатор е на мнение, че не трябва да имаме безпокойство за сънародниците ни.

"Вярвам, че те ще се върнат живи и здрави в България. Винаги съм апелирал към управляващите, независимо кои са те - оставете българските специални служби да работят спокойно. Ние точно не осигуряваме на службите, след това сме недоволни, че нищо не са направили", категоричен е той.

Попитан дали има риск за заложниците, държани от "Хамас", Чуков отговори: "Там вървят някакви преговори, пускат по някое време някоя жена, има деца, които ги пускат да напуснат тунелите. Прочетох анализ на известен анализатор, че ситуацията с Израел и САЩ прилича на онази история, в която жабата и скорпионът били на брега на реката, тогава скорпионът помолил жабата да го пренесе на другия бряг. Жабата знаела, че той е коварен, но се съгласила, по средата на прехода скорпионът я ужилил. Преди да умре, тя го попитала: "Защо го направи това нещо, след като ще умрем и двамата", той казал: "Такъв съм си". САЩ се опитват всячески да излязат от тази ситуация, защото те понасят огромни загуби, предвид начина, по който Израел води войната в Ивицата Газа".

Израел стреля по къщата на лидера на "Хамас" в Газа

По думите му антисемитските прояви в САЩ са се увеличили 400 пъти.

"Колкото по-дълго продължава тази военна операция, толкова по-лошо за Израел, толкова по-лошо за САЩ. Прекратяването на сраженията дава възможност на бойците, които са останали, да се реорганизират, да потърсят начини да се прегрупират. Не изключвам възможността, че "Хамас" може да използва цивилното население. Това са въоръжени формирования, които са имали едни и същи инструктори, които са били и под отношение на "Ислямска държава". ИДИЛ имаше същата технология - използваше населението като щит", добави Боян Чуков.

Изборите за кмет в САЩ завършиха с хвърляне на монета