Вълна от съпричастност от цялата страна за малката Амая Абрашева, която е диагностицирана с тежко сърдечно-съдово заболяване и се нуждае от трансплантация на сърце.

Непосилната за семейството сума за операцията беше събрана в платформата за кауза pavelandreev.bg само за дни.

„Амая все още е в реанимация в Националната кардиологична болница. В тежко състояние, интубирана, на апаратно дишане, но жива. Амая се бори, бори се и няма да се предаде“, написа бащата на момиченцето Калоян Абрашев.

Готова е логистиката около транспортирането на Амая до Индия, където ще очаква сърдечната трансплантация.

„Доста динамично протече и комуникацията с болницата в Индия, както и с представителя на фирмата, която ще извърши медицинския полет. Въпреки, че предоставихме снимка на платежното нареждане и суифт кода, от фирмата “Air Ambulance India” ни съобщиха, че искат да видят парите в банковата им сметка в Индия и тогава ще организират транспорта. Това за наше щастие стана днес. Благодаря за изключително бързото съдействие на финансовия отдел на Фондация “Павел Андреев”. Днес с любезното съдействие на посолството на Индия в България успях да извадя експресно медицински визи за мен и Амая. Имаме уверение от Индийска страна, че е възможно да летим с малката в неделя“, добави той.

Малко момиченце спешно се нуждае от ново сърце

„Получих доста въпроси относно сумата. Доста хора ме питат: ”Тези средства дали ще бъдат достатъчни?”, “Има ли срок, в който да се съберат?”, “Къде ви е по-удобно да превеждаме пари? Сумата, която до момента е събрана е достатъчна за да тръгнем с Амая и тя да бъде настанена в болницата. Предвид обаче, че става въпрос за сърдечна трансплантация и предвид състоянието на Амая в момента не мога категорично да заявя, че сумата ще бъде достатъчна. Срок за събиране на сумата няма. Както споменах засега ние сме готови да тръгнем и да бъде настанена Амая, но дали ще бъдат нужни допълнителни средства и срока за тях не мога да кажа категорично".

„Мога само да заявя, че кампанията жъне успех, който не съм си представял и в най-смелите ми мечти. И съм сигурен, че ще продължава да жъне. Хиляди хора ни вдъхват сила и вяра, че ще успеем. Свързват се с мен и със съпругата ми хора от всички краища на България и не само, които искат да помогнат, за което едно огромно БЛАГОДАРЯ! Основно използваме дарения чрез платформата “Павел Андреев”, за което изказваме огромна благодарност на самия Павел Андреев и неговия екип. Тяхното съдействие и помощ е от изключително значение. Всички финансови операции чрез платформата се извършват изцяло от техния финансов екип към съответно в нашия случай фирмата на медицинския самолет“, допълва той.

„Мили хора, очаквам официално потвърждение от Индийска страна за дата на полет. Клиниката в тази “тъмна” Индия ще бъде нашият светъл лъч за успешна трансплантация“, пише Калоян Абрашев.