“Нексо” продължава да работи и има клиенти, каза журналистът от вестник “Капитал” Йоан Запрянов.

“Те са две разследванията за “Нексо” - международно и българско. Прокуратурата в Ню Йорк казва на “Нексо”, че има депозитен продукт, без лиценз за него и компанията е извън регулация. Трябва да спре да работи, защото реално предоставяте банкова услуга, без да има лиценз за банка. В самите документи от прокуратурата в Ню Йорк се казва за целия депозитен продукт. През 2021 г. те им изпращат писмо, а година по-късно прокуратурата започва да ги съди”, уточни Запрянов в ефира на bTV.

Иван Гешев коментира казуса с "Nexo"

“Българската прокуратура води обвинение за организирана престъпна група. В постановлението за привличане на обвиняем пише, че е за престъпление, което все още не е извършено, а щяло да бъде извършено. Но голямата разлика е, че българската прокуратура казва, че това е престъпна група, която още от самото си начало е създадена с користна цел да бъде престъпна група. Докато прокуратурата в Ню Йорк казва, “вие сте бизнес, който има продукт, за който ние смятаме, че не е по нашите закони и ние искаме вие да го спрете и понеже сте го спрели, ние в момента ви съдим””, обясни журналистът. 

Според него разликата е дали въобще “Нексо” по начало е бизнес, или е престъпна група. 

“Нексо” е рекламодател на вестник “Капитал”. За пръв път започнах да работя по материал за “Нексо” през 2021 г., когато те действително бяха доста редовен рекламодател в “Капитал”, каза Запрянов. 

Депутатите създадоха временна комисия за Nexo

Той подчерта, че в разследването са описани неща - сложната корпоративна структура на “Нексо”, множеството дружества с различни юрисдикции, къде те имат лицензи. 

“Обърнали сме внимание на всяко едно дело на частен инвеститор към “Нексо”, има иск за 5 млн. има и за 60 млн. Те са имали проблеми с компанията, например трима ирландски предприемачи казват, че от “Нексо” са замразили техните активи в платформата, а след това са изнудвани да ги продадат на по-ниска от пазарната им цена”, добави Запрянов. 

ДБ разкриха колко пари са им дарили служители на Nexo

NEXO с отказан лиценз и на Каймановите острови - още преди месец

Компании като Nexo с достъп до пазара на финансови услуги