На фона на кървавата война в Украйна – 3 март тотално разедини българите, а проучване на обществените нагласи показа, че българинът вече съвсем недолюбва руският президент Владимир Путин и инвазията му в братската славянска страна.

След призивите за бойкот на националния празник от страна на известни личности, сред които политологът проф. Евгений Дайнов, професорът по културна антропология Ивайло Дичев и др., Националният военноисторически музей няма да отвори врати на датата.

"В знак на солидарност към украинския народ и към всички усилия да бъде прекратено безумието на войната Националният военноисторически музей и неговите филиали няма да работят на 3 март", съобщават от музея.

И Военноморският музей във Варна - филиал на Националния военноисторически музей, няма да работи днес в знак на солидарност към украинския народ и към всички усилия да бъде прекратена войната. Информацията потвърди за БТА директорът на културната институция Мариана Кръстева.

"Когато в XXI век една държава нахлува в друга, нарушава нейния суверенитет и използва военни средства срещу мирното население, е важно как осмисляме историята и се учим от уроците на миналото", пише в позицията на музея.

"Като институция, която изучава и интерпретира войната, конфликтите и последиците от тях, ние добре знаем колко ценен е мирът и в знак на солидарност музеят няма да работи на 3 март", допълват оттам.

Директорът на националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" в Казанлък Чавдар Ангелов каза, че по традиция Паметникът на свободата ще бъде отворен за посещения, а входът ще бъде свободен.

"Ако на тържеството дойдат официални лица, ще отворим Паметника за граждани от обяд след официалната церемония. Ако не - отваряме от сутринта", разясни Ангелов.

От президентската администрация вече обявиха, че държавният глава Румен Радев няма да отиде на връх Шипка за традиционните чествания, а ще присъства на тържествата в столицата.

Изненадващо обаче премиерът Кирил Петков ще изчаки върха, за да участва в тържеството.

По въпроса кой друг от държавните ни ръководители, депутати, партийни лидери и т.н. ще дойде на Шипка, организаторите от Казанлък са в неведение.

Опасенията са да не би в празничния ден на върха да се стигне до сблъсък между русофили и русофоби заради войната в Украйна.

Освен политически, тазгодишният 3 март се очертава да бъде много тежък и заради времето на върха. Сега там е студено, духа вятър и вали сняг, прогнозата е да бъде така до днес.

Работници от общинското предприятие по чистота в Казанлък всяка сутрин са на Шипка, за да чистят от снега 890-те стъпала към върха и пътя до там и не крият, че това е много трудно заради завърналата се зима.