Шарените драсканици по стени, спирки, пейки, кошчета и къде ли не дразнят погледа на много хора. Често новобоядисани фасади осъмват нашарени с разни послания или нелепи опити за стилизирани надписи.

Поредният случай е от старопрестолното Велико Търново, където графитаджия явно се е помислил за по-значим от народната памет. Поне така може да заключим от красноречивата му постъпка - той нашарил с бял маркер "тага" си върху табелката, която описва легенда от последните дни на Второто българско царство. Гледката от района на парк Марно поле споделя гражданин.

19-годишният Калин, обединил цяла България, има нужда от помощ СНИМКИ

Постъпката ядосала търновец, който изразява позицията си с гневен пост, споделен във Facebook. Разгневеният мъж недоумява защо графитаджията е решил да нашари историческата справка.

Според народната памет именно на Марно (Марино) поле Шишмановата сестра се простила с близките си и търновците преди да отиде в харема на султан Мурат I като залог за мир.

Случаят е посрещнат с гневни реакции и от други търновци. Хората са на мнение, че проблемът с безразборното шарене на грозни драсканици трябва да бъде решена. Някои то тях считат, че това може да стане единствено с много по-строг контрол и солидни санкции.

Вижте някои от мненията на търновци:

 "Тази истерия с графитите трябва да се озапти.... Не е достатъчно само общината да въведе ред. Вероятно си има някакви правила. Но обществото трябва да има нетърпимост към тези грозотии", пише Таня И.

 
"Едно време като деца си казвахме: "Имената на глупците висят по стените". Сега явно в гордост да маркираш, както правят едни други млекопитаещи : "Тук минах аз и е моя територия"," отбелязва Детелина М.
 
"Те и всички вагони на БДЖ са така нарисувани като тази табела", коментира Емил Л.
 
"Криворазбраната цивилизация. Изключително рядко могат да се видят графити с художествена стойност и те не са анонимни. Драскачите по стените се преживяват като модерни творци, а всъщност са долнопробни вандали", смята Красимир Ч.
 
"При едни яки глоби от общината дали ще драска така където му скимне", коментира Цветомир Ц.
 
"Едно българче се беше разписало на Колизеума в Рим. Дали му се е разминало?", припомня търновка.
 

Вижте и публикацията на Влади В., провокирана от грозната постъпка:

"Г-н "Riske" се е изк*ндзал на табелата с историята на парк "Марно поле". ...  Поне да беше прочел върху какво к*ндзаш. Скоро ще ида да ти изтрия грозния подпис от хубавата табела с малко разредител, за да могат хората да четат историята си, а не това нещо дето си изтласкал там."