Пловдивчани излизат на протест от 10 часа пред Съдебната палата в Пловдив.

Причината - освобождаването на Иво Даскалов, по прякор Лудия, който причини жестоката катастрофа с трима загинали на Околовръстното шосе на града, навръх Великден.

След 3 жертви на Околовръстното в Пловдив, пускат Иво Лудия срещу 20 бона

Изненадващо вчера апелативните магистрати измениха мярката му от "задържане под стража" в парична гаранция в размер на 20 хиляди лева.

Пловдивчани се обединяват в социалните мрежи, където изразяват недоволството си от решението на съда за по-леката мярка.

Пловдивчани излизат на протест! Ще се стигне ли до напрежение?

Една от жертвите на катастрофата е 46-годишният полицай Николай Иванов. В нощта на Великден той пътува с автомобила си по ремонтираното околовръстно шосе на Пловдив, когато джипа на Даскалов се удря челно в него. Иванов умира на място, двама мъже, пътуващи в джипа, също загиват.

Съпругата на загиналия полицай смята, че той е станал жертва на безразсъдно шофиране.

"Не е ясна причината за случилото се. Води се разследване. Не смятам, че съпругът ми има вина, защото той е спокоен шофьор. Доколкото знам от медиите този – Иво Даскалов, е тръгнал да изпреварва с висока скорост. Така е причинил тежката катастрофа. Дори не е дал време на останалите участници да реагират. Все още не е ясно дали е употребил алкохол или наркотици", разказа Наталия Ангелова пред Нова тв.

За нея решението на съда е абсурдно, тъй като "човешкият живот няма цена".

Бивш полицай от Пловдив е загиналият водач от мелето на Околовръстното

Близките на загиналите ще настояват за справедливост, адекватни мерки, прозрачен процес и за максимално наказание.

Определението на съда е прецедент, предвид големия брой жертви в катастрофата, пише TrafficNews. При идентични произшествия на пътя, на виновния водач се е налагала най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Така се случи при катастрофата на бул. "Руски", когато Любомир Трайков уби трима души, на бул. "Марица", където 19-годишният Йордан Дебелаков остави 2 трупа, на ЖП надлеза на Скутаре, където 31-годишен шофьор причини катастрофа с 4 трупа.

В някои от инцидентите водачите са употребили алкохол или наркотици. В случая не е ясно дали Даскалов е бил употребил алкохол или наркотици, тъй като все още няма оповестен резултат от направената кръвна проба.

Пловдивчани коментират, че по-леката мярка може да предизвика масови протести, както това се случи през март 2018 г. след ареста на Иван Тодоров - Доктора, който застреля крадец в гаража на дома си.

Тогава в продължение на няколко дни стотици хора шестваха по централните булеварди на града и протестираха пред различните институции.