Пловдивчани ще изразят с протест възмущението си от решението на Апелативен съд да освободи под гаранция Иво Даскалов, по прякор Лудия, който уби трима души в катастрофа на Околовръстното. Утре те ще се съберат в 10 часа пред Съдебната палата, за да заявят несъгласието си с неочакваното решение на магистратите. 

Припомняме, днес Апелативен съд – Пловдив отмени взетата от Окръжния съд мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Иво Даскалов по прякор Лудия и му определи „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева.

След 3 жертви на Околовръстното в Пловдив, пускат Иво Лудия срещу 20 бона

Делото се разгледа от дежурния съдебен състав с председател Михаела Буюклиева (съдия-докладчик) и членове Вера Иванова и Емилия Брусева на изнесено заседание в УМБАЛ „Св. Георги“ ЕАД гр. Пловдив, където се намира обвиняемият. 

Апелативните магистрати прецениха, че от събраните до момента доказателства - разпити на свидетели, протоколи за оглед на местопроизшествие и заключения на вещи лица, може се направи обосновано предположение, че Даскалов е съпричастен към престъплението, в което е обвинен, но няма опасност обвиняемият да се укрие и да извърши друго престъпление, с оглед на здравословното му състояние.Определението е подписано с особено мнение от съдията докладчик. Според съдия Михаела Буюклиева съществува реална опасност обвиняемият да извърши престъпление.

Определението на съда е прецедент, предвид големия брой жертви в катастрофата, пише TrafficNews. При идентични произшествия на пътя, на виновния водач се е налагала най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Така се случи при катастрофата на бул. "Руски", когато Любомир Трайков уби трима души, на бул. "Марица", където 19-годишният Йордан Дебелаков остави 2 трупа, на ЖП надлеза на Скутаре, където 31-годишен шофьор причини катастрофа с 4 трупа. 

В някои от инцидентите водачите са употребили алкохол или наркотици. В случая не е ясно дали Даскалов е бил употребил алкохол или наркотици, тъй като все още няма оповестен резултат от направената кръвна проба. 

Пловдивчани коментират, че по-леката мярка може да предизвика масови протести, както това се случи през март 2018 г. след ареста на Иван Тодоров - Доктора, който застреля крадец в гаража на дома си. Тогава в продължение на няколко дни стотици хора шестваха по централните булеварди на града и протестираха пред различните институции.