Удобство, сигурност, комфорт - само малка част от плюсовете, които носят личните автомобили на собствениците си. Но притежението на кола е свързано с един малък, но и големичък проблем - намирането на място за любимата машина. Тема, която провокира, ядосва и разделя в големите градове, а ситуацията е още по-сериозна в столицата.

Където компания си правят близо милион автомобили и над милион и 200 хиляди малки и големи столичани.

Поредна случка, споделена в соцаилната мрежа Facebook, показа разделението по темата в един от столичните квартали - "Света Троица". Главният герой в нея е черен "Мерцедес", оставен паркиран насред есенните листа до улица.

Някои граждани заявяват смело, че водачът на машината е извършил нарушение - според тях това е зелена площ, където подобни действия са забранени. Други не намират, че мястото минава за градинка, а в защита на своя съгражданин припомнят, че из града перманентно липсват паркоместа.

Мъже подмятат спринцовка на тротоар. Притесниха пловдивчани ВИДЕО

Вижте някои от мненията на столичани, провокирани от паркирането на водача:

 "Това ли наричат “зелена площ”? Натъжавате ме... Човекът се е е прибрал да не пречи на улицата. Нищо лично, но нито е тротоар да не могат да минават хора; нито е детска площадка, на която пречи. Не разбирам защо всеки изявява необходимост да се превърне в “инфлуенсър”, снимайки постоянно хората? 21 век не е това, което трябваше",  отбелязва столичанка с псевдоним Р. А.

 "Няма къде да се паркира, твърде много коли има, а паркинги липсват. Ако направят паркинги, едва ли повечето хора ще спират неправилно", пише Георги М.
 
 "Ще намери къде да паркира и ще се поразходи малко. Аман от такива, дето си паркират кочините, където им падне само да им е пред входа/блока", възмущава се Иван П.
 
 "Да я вкара на детската площадка направо! И там ли няма да пречи човекът?", пише Георги К.
 
а, не е тротоар, не е детска площадка, нарича се зелена площ и не е предвидена за паркиране! Казвам го в качеството си на шофьор, пешеходец и майка с детска количка", смята Лили М.
 
Припомняме, че паркирането на провезни средства в паркове, градини, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци, и на тротоари в населените места извън разрешените за това места се санкционира от властите, като глобите са в размер от 50 до 200 лева.