България има прекрасни планини, в които всеки може да открие нещо за себе си. От водопади - криещи се сред потайни каньони, върхове - от чиито скали може да се насладите на прекрасна гледка, пътеки, виещи се из вековни гори, параклиси и крепости, пазещи тайни на миналото.

Някои от планините се намират досами големите градове и за броени минути път може да се потопите из техните дебри. Едно богатство, което е нашe, в което влачим боклуци - които отново са наши. Или поне така правят част от туристите, забравили, че в планината служители на почистващите фирми няма, а отговорността да запазим красивите кътчета чисти е обществено задължение.

"Витоша, това е Витоша" - с тези думи мъж споделя за грозна гледка. Огромен участък край кът за отдих в планината край столицата е превърнато в място, прилично на крайградско сметище.

Жълти и сини торбички за пазар, бутилки изпита бира и безалкохолно, хранителни отпадъци . Това е малка част от сметта, която са оставили туристи. Които са избрали да се спасят от градската жега и шум на чист въздух, сред природата, край вековните гори.

Разпилени боклуци, вероятно от животни, търсещи храна, и грозна гледка за всички нас. Едно малко сметище, което ще бъде почистено от други туристи, които имат съвет, че хорските боклуци не трябва да останат в планината. "В планината боклук не се оставя и то без значение дали има, или няма кофи!", пише Симеон Куюркчийски, авторът на снимките запечатали гледката на преди хижа Офелиите.

Ситуацията възмущава потребителите на мрежата.

"Тези ще са от тия, които викат, че тази държава няма оправия и целият свят им е крив", пише Савина Д.

"Всички кошове в Природата - покрай екопътеки, беседки, чешми и т.н. да се премахнат. Много погрешна концепция. Боклука в собствената раница или торба до най-близкия контейнер", добавя Георги П.

"Не мога да разбера толкова ли е трудно всеки да си носи по едно пликче, да си събере собствения боклук и да го изхвърли на подходящо място. На плажа е същото...всеки си захвърлил фаса..след себе си прибрах ,та дори и някои чужди боклуци,но не мога да изчистя навсякъде", коментира Даря А.
 
"И камери да се сложат и глоби, и след всеки полицай да има, докато не осъзнаем, че природата трябва да се пази чиста, че това е нашата земя и че нищо добро не ни чака, ако продължаваме по този начин, нищо няма да се промени! Дали вкъщи си хвърлят така боклука, където и както им падне? Толкова ли е трудно да се събере в торбичка, и както е качена, така да се свали и да се хвърли в контейнер в града?", пише Павлина В.
 
Подобни гледки възмущават всички, а в същото време далеч не са рядкост. От плажове, до високи планини. В ръцете на всеки един от нас е да сме отговорни към средата, към природата, в която живеем.

Снимки: Симеон Куюркчийски