За генетично модифицираните (ГМО) храни сме чували най-различни неща, а действително дали сме попадали на такива хранителни продукти? Със сигурност да! 

Генетично модифицираните организми са растения, животни и микроорганизми, генотипът на които е бил изкуствено изменен с помощта на генно инженерство. Това означава, че генетичният материал е бил взет от друг организъм, за да може продуктът да зрее по-бързо, да е по-траен, да е устойчив на атмосферни промени и различни вредители, да е по-вкусен и привлекателен на външен вид.

Много хора се оплакват, че доматите имат вкус на "пластмаса" - всъщност те нямат ни вкус, ни мирис. Циркулира информация, която гласи, че повечето домати от супер маркета са ГМО модифицирани. Налагало се да бъдат такива, за да да узреят по-бързо, да се развалят по-късно и да изглеждат идеални като на снимка. Дали реално е така, може да потвърди само експерт.

На домати със съмнения за ГМО е попаднала и Цве Гадевска, която в социалните мрежи констатира, че не е доволна от покупката си - доматите имали страхотен външин вид, но след като ги е нарязала за ракийката:

"Купих вчера тоз на вид страхотен домат за салатата с ракийката, пък то се оказа, че всъщност разсад съм си била купила под прикритие. С такова нещо за пръв път отново се сблъскват очите ми. Поздрави на всички от десният джоб на мъжа ми!", пише тя във Фейсбук и споделя снимки на доматите.

Снимки: Цве Гадевска / Фейсбук

Според Давид, който е сред коментиралите публикацията на Гадевска, това не е ГМО. Ето какво пише той: "При охлаждане, затопляне и след това пак охлаждане се получава точно този момент. Проблемът не е,че е ГМО, а че идва от много далеч и не е съхраняван правилно."

"Ми смятай колко време е стоял откъснат - за да покълне семето...", пише Мариян.