9-годишно момче от Плевен се бори с коварно генетично заболяване - Неврофиброматоза тип 2. Болестта образува тумори по цялата му нервна система, а сумите за лечението и операциите са непосилни за семейството му.

Майката Росица Иванова разбира за заболяването през март миналата година.

„Разболя се от вирус. В един момент забелязах, че започва да не може да си движи ръката. Отидохме на доктор, пратиха ни на невролог, оттам на ЯМР и се установи, че има това заболяване. Докторите казват, че много хора го носят, но не се проявява“, разказва Росица.

Оттогава битката за живот на малкия Мишо започва. В момента детето има няколко тумора, като два от тях са премахнати.

„Имаме две операции в България, взимането на биопсия, една сложена клапа, която не работеше. Месеци наред българските доктори казваха: „Това дете има две седмици живот, ние не сме запознати с това заболяване“. От всички болници в света само в Италия един доктор каза, че може да оперира този стволов тумор и отидохме там“, разказва пред БТВ майката на Мишо Росица Иванова.

Операцията в Италия е успешна, но семейството е изправено пред нови проблеми. 

„След отстраняването на стволовия тумор има разместени вратни прешлени, които могат да притиснат гръбначния мозък. Дължим изравнителна сметка, която е в порядъка на 72 000 лв. Докато не я изплатим, няма да ни пратят оферта за нова операция. Туморите не се лекуват, не може лъче или химиотерапия. Противопоказно е при него, защото ще се разпространят повече. Вариантът е на по-късен етап да намерим протонна терапия, която би помогнала или да се молим да се появи лекарство за него“, допълва майката.

Досега операциите на Мишо са от порядъка на 28 000 евро, като в тях не влиза престоят и продължаващото лечение. Сумите са непосилни за семейството му и майка му се обръща с призив за помощ към всеки, който има възможност.

Ако имате възможност и искате да помогнете на Мишо, можете да го направите тук.