Пълна липса на професионализъм и на хуманизъм е да видиш човек в терминален стадий и да не реагираш. Шансът жената да бъде спасена е много минимален, съдейки по видяното на клипа и по информацията, че става дума за белодробна емболия. Но не това е проблемът, а липсата на човечност, когато виждаш, че някой пред теб умира.

Така коментира случая от Спешното на болницата във Враца държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.

"Проблемът е, че медицинско лице се занимава с глупости. Затова е спешна помощ - защото първото, което трябва да правиш, е да спасяваш живота. Важно е да се спази процедурата, но може да стане и впоследствие. Ако докарат потрошен в катастрофа целият в кръв, първо документи ли ще му искаш?", избухна доц. Кунчев пред bTV.

Нормалната грижа е половината от лечението, системата има нужда от голяма промяна, заключи главният държавен инспектор.

Николай - мъжът, който до починалата Меглена, разказа, че тя се лекувала от настинка, от началото на миналата седмица.

"Такива бяха предписанията от личния лекар. В петък видяхме, че няма подобрение, и решихме да отидем в понеделник на преглед, защото през почивните дни нямаше къде. Вечерта в неделя като си лягахме, беше добре. Събуди се със затруднено дишане, тогава викнахме бърза помощ. Казаха ни да й мерим температурата, може от това да е проблемът с дишането", разказа той.

Обяснил, че няма температура, а те го питали не може ли сам да я закара в болницата.

Както стана видно от клипа, взривил социалните мрежи, те вземат и момченцето на Меглена със себе си, защото не могат да го оставят само вкъщи. И то вижда как майка му си отива.

Жена издъхна в Спешното във Враца, а рецепционистката си бърка кафето! ВИДЕО

Според директора на болницата забавянето на регистратурата било към 6 минути, но признава, че е изгубено ценно време за реанимация.

Вчера било погребението на жената, а близките й не подозирали за клипа. Роднини го пратили час и половина преди погребението и едва тогава Николай видял реалността отстрани и я е осъзнал.

"Аз я карам полуумряла, те да ми искат документи. Ако вместо това бяха излезли целият екип, може би щеше да има шанс да я спасят. А сестрата ми иска данни, тичам до колата, търся, няма ги,  връщам се...", пресъздаде мъжът кошмарната нощ.

Първо ЕГН-то, после мрането!? Три проверки текат на Спешното във Враца

Час и нещо останала Меглена в шокова зала, тогава излезли и казали, че е починала.

"Не сме съгласни на ексхумация - млад човек да й вдигат кокалите. Примирили сме се, че я няма, не искаме повече да я безпокоят", казва Николай за обявеното от прокуратурата намерение за ексхумация.

Прокуратурата във Враца проверява случая с починалата пред болница жена

Да има човещина в тези болници - това е единственото, което искаме, казва мъжът, ден след погребението.

"Мама, тати, ние ще гледаме сина й - на който го дадат, като приемни родители. Ще си го гледаме с моя съпруг заедно, с нашите деца. Ще му се открие отделна сметка, нищо няма да минава през нас, а директно при него даренията", каза сестрата на починалата жена.

Близките на починалата жена отново планират протест тази вечер с цел човешкият живот да е по-ценен от документацията и повече дете да не се налага да е свидетел на смъртта на родителя си.