Математикът Николай Витанов коментира ситуациятата с разпространението на коронавируса в България, както и уволнението на проф. Балтов.

"Професор Балтов е професионалист от най-висока класа. Той беше един от стълбовете в борбата с тази пандемия по време на първите три вълни. Ще си позволя отново да се самоцитирам: Ако аз бях фактор в тази държава, някои хора нямаше да могат да ходят под тежестта на ордените и медалите, които щях да им връча за борбата с пандемията. Професор Балтов е един от тях.", пише той.

Проф. Балтов категоричен: Не източваме НЗОК! "Пирогов" се вдигна на протест

"Много внимавайте, когато отстранявате можещите. Защото няма да има кой да влезе в окопа и да ви защитава когато опасността дойде отново. Не пипайте лекарите, особено тези на първа линия. Има две племена в тая държава, които изгарят от злоба и завист. Едните са племето на дебелите кратуни, които гледат само себе си и в момента нариват делта щама в държавата и спомагат за разпространението му. Другите са книжните плъхове, които силно желаят да смажат тези, които могат, защото иначе няма как да блеснат. Внимавайте. Когато опасността дойде пак, всеки ще направи каквото е правил досега. Книжните плъхове ще се скрият по дупките и ще чакат някой друг да свърши работата. Теорийките на дебелите кратуни за четвърти път ще изтекат в тоалетната, а те отново ще почнат да пищят, че някой друг им е виновен. Кой нормален специалист ще тръгне да ви спасява, като гледа какво правите с Кантарджиев и Балтов", добавя Витанов.

С аргументи ли уволниха проф. Балтов? Отговаря заместникът му в "Пирогов"

Математикът определя вирусната обстановка в страната за спокойно, като очаква активните случаи в страната скоро да паднат до 7000.

"Делта вариантът чопли. Не му се получава още, но аз виждам, как той се засилва. Съветът ми е - не наривайте вируси в държавата. Здравната система и отпускарския сезон са като тенджера на котлона - тя може да поеме известно количество вода и да я изпари, но ако непрекъснато се наливат големи количества, ще прелее", заключава Николай Витанов.