Проф. Асен Балтов беше освободен като директор на болницата без никой да е уведомяван и без сериозни аргументи, настоя пред Нова телевизия зам.-директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" и зам.-председател на БЛС проф. Николай Габровски.

Смениха шефа на "Пирогов"!

"Не мога да кажа дали решението е политическо, или лично. Това решение е взето в пълно противоречие на принципите, които бяха декларирани - за прозрачност, последователност и предвидимост.

Това е решение, което е взето вчера следобед, без никой да е уведомяван и без сериозни аргументи. НЗОК направи едни заключения, които са оспорими. Екипът на болницата подготвяше възражение, което е негово право. Нормално беше болницата да даде своите теза и обяснения и да видим кой е крив и кой прав", посочи той.

"Общата рамка е, че по време на епидемията разплащането с болниците ставаше по различен начин. С възникването на епидемията ние блокирахме нормалната си работа и се взе едно решение 85% от нашите приходи да бъдат давани независимо дали сме работили, или не.

Това бяха гарантирани средства. Това беше разумно решение, защото остави възможност на болниците да посрещнат предстоящите вълни. Сега някой идва и казва, че в рамките на този период, когато а давани средства, ние трябва да връщаме пари, защото не сме спазвали определени алгоритми. Ние нямаме алгоритми за лечение на постковид синдром, това е болест на една година", посочи Габровски.

По думите му на става дума за абсурди по отношение на твърдението, че са нарушени алгоритмите за лечение на пациенти с COVID, защото това е ново заболяване.

"Сега се иска да се връщат пари, защото случаи на COVID са доказвани с бързи тестове например. Има много сериозни проблеми не само за УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" с това връщане на пари. Иска се възстановяване на пари. Това е една атака общо върху съсловието.

За всяка една от точките нашият екип има подготвен отговор и ние имаме право на този отговор. Такава възможност не беше дадена. Повечето хора приемат като лична обида твърденията, че в „Пирогов“ не се е работило, че не е лекуван COVID или не е лекувано правилно и е имало измами.

Никакъв финансов интерес не е имал "Пирогов" от това да долекува болния, да бъдат извършени допълнителни изследвания или да бъдат допълнително хоспитализирани хората. Имаше лечебни заведения, които затвориха своите врати и получиха 85%. Работещите болници сега са тормозени. За мен това не е това, което заслужавахме за тези усилия една година и това не е начинът да се подготвим за една есен", настоя той.

По думите му е възможно в случая с уволнението на проф. Балтов да става въпрос за лично отношение към него.

Според Габровски не може една такава проверка да е основание за смяната на директора на "Пирогов".