Снощната буря в Русе доведе до трагедия на стадиона в града. Мълния покоси две 11-годишни деца на футболния терен. Внезапният дъжд и светкавици започнали по време на тренировка. Двете момчета не успяват да достигнат навеса на стадиона, когато ги застига мълнията. Въпреки оказаната първа помощ и борбата на лекарите, едното момче почина. Неговият съотборник е с опасност за живота.

Второто дете, поразено от мълния, вече диша самостоятелно

Преди обед, след извеждане от медикаментозния сън и възстановяване на ефективно спонтанно дишане, детето е екстубирано и оставено под наблюдение. С течение на времето момчето започва да става контактно и адекватно. Все още борбата за живота на детето продължава, тъй като медиците се борят с усложнения от увредите от мълнията, предава Нова. Продължават лечението, изследванията и консултите със специалисти.

„Децата бяха долу. Веднага изтичах след виковете на родителите”, спомня си треньорът на отбора Динко Дерменджиев. Треньори и родители направили всичко по силите си да спасят децата. Самият Дерменджиев правил изкуствено дишане на момчетата.

Какво е състоянието на второто дете, ударено от мълния?

За минути три линейки пристигнали на стадиона. Едното момче е било закарано в болница в клинична смърт. След повече от час борба да го върнат към живота, лекарите губят битката. За другото дете са впрегнати всички усилия на медиците от друга болница. „От всички изследвания, които бяха направени, се оказва, че става въпрос за една тежка увреда на цялото тяло, в резултат на травмата. Говори се за засягане на сърцето, черния и белия дроб, мозъчен отток”, обясни травмите на пострадалото дете д-р Бланш Ангелова.

Във футболен клуб „Дунав” имало разпореждане децата да не излизат на терена при лоши метеорологични условия. „За мен това е голяма трагедия. Снощи до 12 часа сме били с криминалисти. Казват, че не могат да проумеят как се е случило - има високи сгради, има гръмоотводи навсякъде”, споделя председателят на футболния клуб Деан Димов. Концесионерът на спортна база „Дунав” пък заяви, че комплексът бил обезопасен.

Мълния удари две деца в Русе, едното е в критично състояние

Тази сутрин част от младите футболни таланти почетоха паметта на своя съотборник с цветя и свещи. Прокуратурата в Русе образува досъдебно производство, а редица институции започнаха проверки в спортния комплекс.

Почина едното от децата, ударени от мълния

Следствените действия са насочени към изясняване на всички обстоятелства, свързани с изискванията за безопасност на футболното игрище, наличието и годността на системите за мълниезащита, състоянието и заземяването на електрическите тела, както и дължимото поведение в това отношение на съответните лица.

Разследването се извършва от екип от следователи. На мястото на произшествието е извършен първоначален и повторен оглед. Предстои да бъдат изискани документи, разпитани свидетели и да бъдат назначени съответните технически и медицински експертизи, заявиха от прокуратурата.

По случая бе организирана и съвместна проверка между Регионалната дирекция за национален строителен контрол и Община Русе в спортния комплекс "Дунав". Целта е да се установи състоянието на мълниезащитната система на базата. Очакват се резултатите от проверката.