Увеличават ли се случаите на кражби на велосипеди?

Някои хора обичат чуждото - чуждите смартфони, чуждите накити, чуждите коли, че дори и велосипеди. В GlasNews.bg сме отразявали какви ли не кражби - често крадци проникват в апартаменти или без свян и срам извършват кражби посред бял ден и то на публично място. Последно Ви разказахме за случай на кражба на ъглошлайф. За случката даде гласност потърпевшият, чиито флекс е откраднат само на метри от него. Припомнете си тук:

Мъж открадна чужда вещ посред бял ден - на метри от собственика ВИДЕО+СНИМКИ

Вероятно всеки един от нас е ставал жертва на престъпление. Специалисти отчитат, че именно кражбата е една от най-често извършваните престъпни прояви, а самото деяние произтича от съществуването на човечеството.

В Наказателния кодекс е записано: "Който отнеме чужда движима вещ от владението на другиго без негово съгласие с намерение противозаконно да я присвои, се наказва за кражба с лишаване от свобода до осем години". Освен основния състав, за кражбата са предвидени квалифицирани случаи, предвиждащи по-голям или съответно по-малък размер на наказание. Друг е въпросът колко от извършващите кражби получават заслуженото от закона. 

В полицията често постъпват сигнали за кражби и голяма част от тези сигнали са удовлетворени, а впоследствие органите на реда разкриват извършителите на престъпните деяния. Дали полицията работи по-добре на село или в големия град - на този въпрос не можем да отговорим, но според дама, която в социалната мрежа се представя с псевдонима "Таско Нова", органите на реда работят по-добре на село. Прочетете тази статия до края, за да се запознаете с историята на жената, станала жертва на престъпление неведнъж.

Таско Нова пише във Фейсбук, че колелото, което виждате на снимката по-долу, е четвъртото й. Първите три велосипеди карала в София. Кое от кое по-откраднато. Едното било вързано на националния стадион "Васил Левски" докато жената спортувала народни танци вътре. Това, че било вързано обаче не попречило на крадците го задигнат. Второто й колело откраднали от 6-тия етаж на квартирата на нейна приятелка, докато й боядисвала косата, а третото задигнали от заключена стаичка в блока, където жената го държала само нощем.

Дамата се принудила да си купи ново колело, четвъртвото й. "Това го купих, първо за да не го крадат и второ, за да не ми дреме като го откраднат. Така го и съхранявах. Особено ме радваше мисълта, че мога безгрижно да го метна пред селския магазин докато пазарувам вътре и никой няма да го пипне. Или пък да го замина на улицата пред нас и когато ми потрябва само да се кача на него. Естествено, сама съм си виновна, че се е намерил някой по-прибран от мен, дето в събота вечерта пътем си го прибра в багажника. Но пък ето - днес колелото пак си е при мен.", пише тя в мрежата.

Таско споделя, че няма думи, с които да изрази възхищението си от полицията в с. Горно Пещене. "Благодаря ви!", обърна се тя към органите на реда и допълни: "Обещах да го прибирам поне в двора... А аз спазвам обещанията си."

Пловдивчанин попречи на няколко мъже да откраднат колело