Превозвачите искат оставките на Асен Василев, Гроздан Караджов и Николай Събев.

„Искаме оставката на вицепремиера Василев, заради арогантното му отношение към нас. Искам да попитам и „Има такъв народ” и г-н Трифонов, кой е суверенът в тази държава- Караджов или народът? Искаме оставката и на министър Събев, защото през вчерашния ден нямахме транспортен министър”, обясни Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. 

По думите й срещи с превозвачите не са провеждани. 

"Нито са се срещали с нас, нито сме получили покана от премиера за среща следващата седмица. Нищо от това, което се опитваме да обясним, управляващите не искат или не могат да разберат. Не сме правили среща, не са ни обещавали пари. Ако ние не сме разбрали, а са обещани - нека ги изплатят”, заяви Милтенова.

От бранша настояха за незабавни мерки за намаляване на акциза на горивата. 

"От вчера насам ние бяхме третирани като престъпници, които не си плащат тол таксите. Чухме, че се срещали с премиера и щели да ни раздават и пари, което няма нищо общо с истината. Смятаме, че правителството прави опити да заглуши нашия глас", обяви Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Той цитира писмо на еврокомисаря по иконимиката Паоло Джантолини от 6 април, в което се посочва, че има директива на ЕК, в която се казва, че се дава възможност на държавите да намаляват акциза на горивата, включително и на тези с минимална ставка.

"Ние от два месеца чуваме как акциза на горивата не може да бъде намален, защото сме на минимума. Трябва правителството да поиска от ЕК намаляване на акциза, което може да бъде не повече от 50%", настояха превозвачите. Те твърдят, че в директивата има възможност и за намаляване на ДДС на енергоносителите. "Нашите управляващи явно смятат, че бизнесът не може да чете и не се интересува", коментира още Арабаджиев.

"Когато тол системата стане 3 пъти по-висока - хлябът от 2 лева ще стане 2,50 лева, тогава това намаление от 10 лева на винетката ще ви конпенсира ли? Една възрастна жена каква вина има за това, но ще трябва да плаща всеки ден по-скъп хляб. Това нещо е недопустимо в днешна демократична България", попита Магдалена Милтенова.

Превозвачите заплашиха, че следващите протести няма да бъдат толкова спокойни, колкото досегашните. На 18 май ще спрат всички превози в знак на протест без да уточняват за какъв период.

Километрични опашки от камиони в Пловдив. Искат оставка на правителството СНИМКИ+ВИДЕО

Припомняме, че през вчерашния ден се проведе национален протест на работещите в транспортния бранш. От бранша настояваха за отпадане на биодобавката на горивата за период от 6 месеца, връщане на 50% от акциза на горивата за период от 6 месеца и мораториум върху цените и обхвата на тол таксите.

По-късно вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов заяви, че няма да отстъпи от решението товарните автомобили да заплащат тол такса за второкласните пътища.

Очаквайте подробности! 

Вицепремиерът Караджов отговори на протестиращите превозвачи