Национален протест на работещите в транспортния бранш се провежда днес. Те заявяват, че недоволството им е провокирано от липсата на диалог с институциите и на стратегия за развитие на сектора. 

Стотици тирове и автобуси на вътрешния и международен превоз се събраха край Митницата, облепени с българското знаме и плакати „Протест”.

Организаторите от Съюза на международните превозвачи и още 8 браншови организации обявиха три основни искания. Те настояват за отпадане на биодобавката на горивата за период от 6 месеца, връщане на 50% от акциза на горивата за период от 6 месеца и мораториум върху цените и обхвата на тол таксите

“Искаме правителството на Кирил Петков да си тръгне по живо по здраво. Искаме по-ниски цени на горивата”, заявиха шофьорите. Те са категорични, че ако не се вземат мерки, по-голямата част ще останат без работа и доходи. „Искаме единствено достоен живот – за нас и семействата ни”, допълниха от бранша.

В 11 ч. те ще тръгнат от Кукленско шосе на автошествие из града, което ще премине през няколко основни булеварда.

В София протестът започна пред парк „Враня” и стигна до президентството. Там бяха паркиррани камиони, които блокираха движението по жълтите павета. 

Автошествия се организират в редица точки от страната. Недоволството си ще изразят и международни и автобусни превозвачи от Благоевград, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Плевен и Смолян.

Основните искания на транспортния бизнес са в три направления: намаляване цените на горивата и отпадане на две идеи: за по-високи цени в тол системата и за таксуване на всички второстепенни пътища. Ако до 20 дни исканията им не бъдат изпълнени, ще има нов национален протест на 18 май, който ще блокира движението по магистрали, гранични пунктове и автогари. 

В Благоевград протестите започнаха в 10 ч., когато превозвачи се отправиха на автошествие към Симитли. Според управителя на една от фирмите - Николай Хайлезов, исканията са да се махне биопродуктът от горивото или да се намали акцизът. "Не е нужно да затваряме пътища, просто ще спрем да работим - това повече боли. Вече има много фалирали фирми", разкри той.