Търсят се художници за страхотна инициатива, свързана с детското отделение в "Национална кардиологична болница" в София.

Анна Йончева, която е автор на проекта "Различните деца на България", сподели в профила си в социалната мрежа Facebook, че организира нова инициатива, която има за цел да направи престоя на децата в болницата една идея по-лек. Анна стартира проекта си "Различните деца на България" през 2019 г., когато тя представя фотоизложба, в която включва снимки на деца с увреждания, за да покаже, че те не са различни, а се радват и, усмихват като другите деца. Провокирана е от една случка на детската площадка, когато съученик на дъщеря й се опита да я убеди да не играе с момиче в инвалидна количка, казвайки й, че е болна и заразна.

"Д-р Михалкова е завеждаща отделението по педиатрия към Националната кардиологична болница (по-известна като трета градска) в София. Прекрасна, усмихната жена, която обича работата си и обожава децата", пише Анна на профила си в социалната мрежа.

Анна допълва, че именно д-р Михалкова и екипът й са се обърнали с молба към нея - да потърси хора, които да изрисуват стените и прозорците в боксовете за малките дечица с надежда престоят им там да не е толкова сив и едноцветен.

"Ако познавате такива хора, които биха се съгласили да го направят на доброволни начала, моля свържете ги с нас", пище още Йончева.

Тя отбелязва, че извън боксовете, за които се търсят художници, в отделението има още 4 стаи, в които лежат деца с родителите си. За тях се надява да бъдат осигурени книги и детски играчки, но се приемат само такива, които подлежат на дезинфекция.

"Тъй като в отделението лежат деца с всякакви заболявания и обособяването на детски кът не е препоръчително, решихме във всяка от стаите да сложим нещо като малка етажерка или стойка, върху която да поставим книгите и играчките. Ако познавате човек или фирма, които могат да ни предоставят такива етажерки, моля свържете ги с нас. Има нужда от общо 4-5 бройки от тях", добави тя.

Анна също така пише, че в детското отделение се нуждаят и от комарници.

"И не на последно място - имат огромна нужда от комарници. Единият ден в коридора се разминах с дете, чието личице беше ужасно нахапано... Искрено се надявам някоя голяма фирма да се съгласи да им осигури такива. Предварително благодаря на всички, които ще споделят и откликнат. Доброто винаги е било и ще бъде път!", завършва публикацията си тя.

Една от първите, изявили желаение да се включват в чудесната инициатива, е Фанка Борисова. Тя е самоука художничка и живее в дома за възрастни с умствена изостаналост в гр. Баня, Карловско. Зад гърба си има няколко самостоятелни изложби и рисува буквално с всичко - моливи, химикали, акрилни бои, червила, гримове, вино, кафе.

"Щом е за деца - аз ще включа. Вече имате един художник и това съм Аз! Надявам още художници да се включат в тази добра и красива кауза, за да зарадваме децата с цветни картини по стените", споделя Фанка Борисова.

Снимки: Анна Йончева