Цар-Симеоновата градина е обществен парк в центъра на Пловдив и е едно от любимите места за разходка на пловдивчани. Градината и до днес е запазила някои от своите оригинални архитектурни елементи – голямото езеро, фонтана на Деметра, Пеещите фонтани и др. Градината е паметник на парковото изкуство.

Това ще откриете в Wikipedia за най-големия централен парк под тепетата. А сега да видим каква е истината. Паркът отдавна не е любимо място за разходка на пловдивчани, особено на майките с малки деца. И паркът отдавна не е паметник на парковото изкуство. По-скоро паметник на безотговорността, свинщината и слободията. Вижте тези снимки:

Публикува ги една пловдивска майка, която вместо да се радва със сина си на приятна разходка, става свидетел на гледки, които предизвикват възмущението й. Ето какво написа Анна Казакова в социалните мрежи:

"Пиша, за да изкажа възмущението си. В Градската градина, в центъра на града ни, където играят децата ни на малката площадка, където се разхождат туристи и гости на града, се случва ето това! Подадох сигнал на общинска охрана - “ний нямаме права и нищо не можем да направим”. Отидох до 4 РПУ - не било за тях, а за общинска полиция (да, разбрах си грешката, обаче пътят ми беше от там с детето и си викам нека поне да пробвам).

Тези пейки, които ги събират по средата и от 16 ч. нататък са отгоре, не могат да се ползват от други граждани. Става въпрос за малолетни и непълнолетни тийнеджъри! Пушат цигари, трева (лично съм виждала и подушвала да въртят масур), пият бири и видях и патрончета по земята (забранена е консумацията на алкохол по пейките в Градската градина за всички!), шумят, пищят и т.н. и се събират на тумба по 20 поне, накацали като гълъби отгоре на пейките. Преди да се инсталират там, синът ми тичаше да събира шишарки и камъчета.

Молбата ми към вас е да подадем колкото се може повече сигнали, да залеем общинска полиция или 2 РПУ (от 4 то ми казаха, че и там може, ама нещо не бяха много сигурни) и да направим каквото ни е по силите да ги разпръснем! И знам, че и ние сме били млади, обаче си събирахме боклуците, това беше култура в компанията ни, а ако някой хвърлеше нещо, 5-6 човека скачаха да му направят забележка. 

Отидохме до общинска полиция и те ще отидат да ги разпръснат, но казаха, че ако искаме по-дългосрочен ефект, трябва да даде някой писмено заявление във 2 РПУ."

Постът на пловдивчанката идва само часове след като на същото място, в Цар-Симеоновата градина, пловдивчанин и внучката му бяха тормозени от група младежи. Петър А. разказва, че заедно с детето бил в района между фонтана на Деметра и Виенския павилиони. Ненадейно се появили четири момчета, които се нахвърлили върху тях. Мъжът твърди, чи бил оцелен с бутилка в гърба, а внучка му била ударена с пръчка. Последвали и провокации.

"Ела да се сбием": Тийнейджъри се нахвърлиха на пловдивчанин и внучката му

Майката твърди, че въпросните тийнейджъри са я изгледали лошо и тя изобщо не посмяла да ги доближи с детето. "Това беше днес сутринта след тях. Общинска охрана казаха, че ги слушали до 5-6 сутринта и толкоз!", уточнява реакцията на охранителите жената.

А от реакциите на пловдивчани под поста става ясно, че това не е изолирана картина, а всекидневие, с което като че ли започваме да свикваме.

"Не било за 4-то РПУ? Щом употребяват забранени вещества, е за тях, дори за всяко РПУ! Само се чудят как да си бъркат в носа и да си прехвърлят задълженията... накрая никой нищо не прави! А тези общински охрани за какво са там? Като нямат права уж, да се обадят на общинска полиция!", възмущава се пловдивчанка.

"В Смирненски е същото, при това на детските площадки. Отвратителна картинка. И си хвърлят боклуците където им падне, а направиш ли им забележка на мамините синковци и щерки, вместо да се засрамят, те обиждат."

"Точно вчера бяхме с моето дете на тази площадка и се възмутих от държанието на тези наркомани и това, че са взели толкова пейки за лично ползване. А за свинщината оставена след тях нямам думи."

"Преди бяха в беседката! Ужасно е наистина и много жалко! Но най-лошото е, че те нямат абсолютно никакви авторитети. Другото е, че паркът е ужасно занемарен, както и целият град…"

"Вчера написах имейл с оплакване до общинска охрана и тази сутрин получих този отговор. Когато отново видим тази нередност, нека подадем сигнал на момента на посочените телефони.