„Не знам как ще изкараме празниците.” Това казаха през сълзи Татяна и Семко Георгиеви от наводненото Каравелово, чиято къща е една от засегнатите след потопа. Фамилията трябва да посрещне празниците в една стая, защото останалата част от къщата все още не е годна за живеене.

„Тинята е изчистена, но вътре все още е мокро и само една стая сме приспособили за живеене. Получихме и ново дарение - печка, дърва имаме, за тях сме платили само 10 лева и 50 стотинки такса. Ще се топлим с нея и така ще изсушаваме стаите, за да може на пролет да продължим с възстановяването.” Това разказа за trafficnews Татяна Георгиева.

Жители на Каравелово: Чувстваме се изоставени

Изминали са само три месеца от инцидента, но семейство Георгиеви вече постепенно възстановяват семейния дом и вярват в това, че всичко ще бъде както преди потопа.

Татяна си спомня за фаталния ден и го определя като „страшен”. С очите си тя е видяла залятата семейна къща.  

„Много страшно беше. Аз работя в Пловдив и бях на работа. На мъжът ми миналата година му бяха направили сърдечна операция, като ден преди потопа беше тук в Каравелово. Обади ми се и ми каза, че нещо му е зле и си дойде в Пловдив, за да може ако стане нещо, лекарите да са по-близо.

На другия ден, съседите ми се обадиха, за да ми кажат какво се случва. Тръгнахме веднага насам, но беше невъзможно да стигнем до къщата. Водата се лееше отвсякъде, гледахме само снимки от интернет и чак след няколко дни стигнахме до тук. Гледката беше много страшна! Всичко бе в тиня, нямаше как да се влезе. Навеса в двора беше залят до горе," допълни жената.

Споделиха за безкористната помощ на българска лекарка в Каравелово

Татяня сподели, че стаите са били пълни до половината с вода и тиня, а мазето и гаража са приливали и водата е стигала до тавана. Още тогава семейството не се отчайва от видяното и отсяда у техни приятели в съседно село. Те искат да са недалеч от наводнената къща, за да не губят време и да стартират с възстановяването й, за да продължат с нормалния си начин на живот.

Жителката на Каравелово отбеляза и коректността на оргазнизираната инициатива от платформата Гората.бг, която обяви, че ще раздаде дарения под формата на ваучери за строителни материали. На всяка от пострадалите къщи се полагаше, приблизително по 2100-2200 лв.

Много от живеещите в селото твърдят, че помощта, която са получили през тези месеци е преобладавала само от дарители и доброволци. Припомняме, че само преди десет дни пострадалите от наводнението хора, излязоха на протест, заради неспазени обещания във връзка с възстановяване на инфраструктурата на селата.

Те твърдяха, че се получава постоянно прехвърляне на отговорност между институциите относно решаването на всякакви текущи проблеми.

Цялостното неглижиране на ситуацията и незачитането на сериозните казуси относно възстановяването на населените  места са част от проблемите, които подтикнаха пострадалите хора да организират шествието с цел промяна на досегашната ситуация.

„Огромно благодаря на хората, които ни помогнаха в тези трудни моменти. Толкова млади хора влязоха в дворовете ни, просто ни дадоха сила и живот да продължим." Така завърши разказа Татяна Георгиева.

Семейството сподели, че си пожелава за Коледа да бъдат здрави и щастливи!