Всяко десето такси в страната вече вози на по-високата стартова тарифа, разрешена с наредбата от началото на февруари.

В София повечето таксита начисляваха 70 ст. в началото на пътуването, но с новата наредба таксата ще стане най-малко 1,56 лв. през деня, а нощното возене ще поскъпне още повече.

Някои компании вече са започнали да вдигат цените на първоначалните такси, като те варират между 1,95 лв. - 2,40 лв.

Скачат цените на такситата в София. Колко ще плащаме?

Според нормативната уредба всяка община определя праг и таван за цените на таксиметровите услуги за изминато разстояние в съответното населено място, а превозвачите могат да си определят тарифите в тези граници.

В столицата минималните цени за разстояние са 77 стотинки за километър през деня и 88 ст. през нощта, а пределните са съответно 1,30 и 1,60 лв. за километър. Засега само две компании са с начална такса над 1 лев. Едната взема 1,95 лв., другата - 2,40 лева.

В страната има около 22 000 жълти коли, но според Кирил Ризов от "Съюз Таксита" поне 10 на сто от тях вече не работят заради срива в търсенето, породено от пандемията в последната една година.

По данни на Българския институт по метрология (БИМ) през февруари са били проверени над 2000 таксиметрови апарата, които вече са пренастроени за новата тарифа с по-висока първоначална такса.

Браншовикът коментира пред "Монитор", че явно всички чакат последния момент. Според него забавянето е станало заради големите фирми, работещи основно с корпоративни клиенти. Те първо изпращали писма до тях за промяната в тарифата и чакали отговор на офертите си. Ризов уточни, че в София почти половината таксиметрови превозвачи работят главно с фирмени клиенти, а за страната този дял е около една трета.