Вдъхновяващо и благородно - възрастен мъж полага грижи за параклис в Асеновград, а добри хора му помагат.

Наричат го Ламбри и много асеновградчани го познават. За него споделят само хубави неща. Той от години се грижи за параклиса "Св. Димитър", който е един от интересните в архитектурно отношение в Асеновград.

Възрастният мъж полага труд, за да го има всичко това, което е там. Непрекъснато прави нещо ново, обновява и поправя. Цялото си свободно време Ламбри посвещава за поддръжка на святото място - прави всичко безвъзмездно и от любов към Бога.

"Бъдете съпричастни и му кажете едно благодаря когато го видите. Уважете параклиса, оставете някоя стотинка, помолете се.", пише в социалната мрежа Фейсбук Йордан, който споделя за благородното дело на възрастния мъж.

Параклисът се намира се върху малка тераса над главната улица, водеща към дефилето и НПК Асенова крепост. Според някои изследователи, в двора на параклиса, до неотдавна, били запазени основи на женски метох, където обитателките му изработвали дрехи за монасите от Бачковския манастир. Няма следи от стенописи. Иконостасът е обикновен, дъсчен, за венчавка обаче е разположен фрагмент от друг иконостас. Той е дърворезбован и изобразява паун с митични същества.

Легендите за параклиса разказват, че когато построява своята страноприемница, Григорий Бакуриани нарежда да се построи кула, която да поеме при необходимост защитата на пребиваващите там хора. Според археолозите, крепостното съоръжение било изградено на високия връх южно от града, над метоха, който носи името на намиращия се там параклис „Св. Димитър“. От средновековните градежи тук до днес са запазени водохранилище, намиращо се северно от параклиса и част от крепостна стена, опасваща върха.

Сега Ламбри отново се е захванал за работа по параклиса. "Има плочки за носене и всеки, който желае и ходи там, може да взема по една плочка, за да помогне за това, което прави този човек. Плочките са на самата патечка и е нужно да се пренесат до параклиса.", пише в мрежата Йордан.

Ламбри не искал нищо повече от една усмивка и хора, правещи по-малко боклук.

"Подайте една ръка и бъдете съпричастни с една усмивка когато го видите. Той не иска нищо, само мечтае за младежи и хора будни и мислещи, сърцати и човечни по душа.", допълва още Йордан.

"Бай Ламбри! Господ да го пази и закриля! Дай Боже да има повече хора като него!", това гласят повечето от коментарите под публикацията на автора.

До параклиса се стига по няколко маршрута. Най-приятният е от ул. "Рилска" – края на града – параклис "Св. Лазаря" – параклис "Св. Ефиромени" – виеща се пътека към параклис "Св, Димитър". Всеки посетител може да се наслади на разкошна гледка към целия гр. Асеновград.