Прогнозната цена на природния газ за октомври е 269,29 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 137,69 евро за мегаватчас, изчислена по фиксинга на БНБ. Това съобщиха от "Булгаргаз".

Цената е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към днешна дата и при условие, че интерконекторът Гърция-България ще бъде въведен в търговска експлоатация преди 1 октомври, уточняват от обществения доставчик.

За сравнение, цените на европейските газови пазари на 10 август за доставка през октомври са в приблизителен размер от 209 евро за мегаватчас, допълват от "Булгаргаз".

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за октомври 2022 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 1 октомври, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30 септември, се посочва още в съобщението.

БТА припомня, че общественият доставчик предложи цената на синьото гориво за август да стане 297,89 лева за мегаватчас или с 60,01 процента по-висока от действащата за юли (186,17 лева за мегаватчас).